Export bloemen en planten blijft groeien

Export bloemen en planten blijft groeien

De totale exportwaarde van Nederlandse bloemen en planten is met drie procent gestegen tot 4,7 miljard euro. Dat is voor een groot stuk te danken aan de spreiding over verschillende landen, waardoor dalingen kunnen worden opgevangen.

Sterke daling in Rusland

Bij snijbloemen steeg de exportwaarde met 6 procent naar 2,9 miljard euro, terwijl de pot- en tuinplantenexport met 3 procent daalde naar 1,8 miljard euro. Vorig jaar klom de exportwaarde bij planten nog met 5 procent, toen de bloemenexport het moest stellen met een stijging van 2 procent.


In de top-10 van bestemmingen daalt de totale waarde van de export weliswaar bij drie landen. Oostenrijk krimpt met 16 procent naar 109 miljoen euro, terwijl er in Rusland sprake is van een daling van 27 procent naar 146 miljoen euro. Ook naar Duitsland werd voor 4 procent minder geëxporteerd, goed voor een bedrag van 1,35 miljard euro. Het marktaandeel van Duitsland daalde zo van 30,8 procent naar 28,6 procent.


Spreiding essentieel

De exportwaarde naar de top-10 eurolanden is met 2,5 miljard euro gelijk aan vorig jaar, terwijl er bij de top-10 niet-eurolanden een groei was van 6 procent naar 1,4 miljard euro. In de meer dan honderd andere landen daarbuiten was er een gemiddelde groei van 8 procent.

 

"Spreiding van de export is voor de positie van Nederland essentieel", vindt Herald Spaargaren, directeur bij Aabloo. "De krimp in het ene land kan worden gecompenseerd door groei elders."

Tags: