Minder doe-het-zelf-winkels ondanks omzetgroei

Minder doe-het-zelfwinkels ondanks omzetgroei

Minder doe-het-zelfwinkels ondanks omzetgroei
Shutterstock

Steeds meer Nederlanders gaan thuis zelf aan de slag, maar het aantal doe-het-zelfwinkels waar ze terechtkunnen neemt af. De winkels die blijven, noteren wel al vier jaar op rij een mooie omzetgroei, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

 

Ook speciaalzaken verdwijnen

De doe-het-zelfsector doet het goed in Nederland: alleen al vorig jaar steeg de omzet van alle winkelketens samen met meer dan 7%, zo’n 4% méér dan de groei die het Centraal Bureau voor de Statistiek kon optekenen voor de jaren 2015 en 2016. Klussen zit duidelijk in de lift in Nederland, al zijn de naweeën van de crisisjaren - waarin omzetdalingen van wel 10% geen uitzondering waren - nog steeds voelbaar.

 

Een opvallend gevolg is bijvoorbeeld de daling van het aantal doe-het-zelfzaken: tien jaar geleden telde Nederland nog 1355 bouwmarkten, terwijl dat cijfer vorig jaar slechts 1275 (-6%) bedroeg. Gamma blijft met 165 vestigingen de grootste, gevolgd door Praxis (153 filialen), Gamma-dochter Karwei (133 filialen) en Hubo (115 filialen). Ook speciaalzaken die handelen in verf en behang (-20%), vloeren (-15%) en ijzerwaren (-12%) verdwijnen steeds meer uit het straatbeeld.

 

Er zijn wel uitzonderingen: het aantal doe-het-zelfwinkels die zich specialiseren in hout en tegels neemt aanzienlijk toe, met respectievelijk 14% en 10%.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Picnic breidt uit in Nederland en Duitsland

16/04/2018

Picnic Duitsland start met grote ambities: binnen zes maanden wil de Nederlandse online supermarkt al winst boeken in Noordrijn-Westfalen. In eigen land rolt Picnic zijn leveringsdienst dan weer uit naar Noord-Brabant.

Bakker.com start door als e-commerceplatform en fulfilmentpartner

09/04/2018

Bakker.com, het voormalige postorderbedrijf voor tuinartikelen, maakt een doorstart. Een team ondernemers neemt op initiatief van de Globitas het bedrijf over en wil er zowel een consumentenplatform als fulfilmentpartner van maken. 

Kennen jongeren hun rechten als werknemer in de supermarkt?

05/04/2018

Supermarkten durven de rechten van hun jongste werknemers al eens met de voeten treden, zo stelt vakbond FNV. Jongeren kennen niet altijd hun eigen rechten en werken vaak te lang of zonder correcte vergoeding. 

Retail Estates trakteert zichzelf op dubbel verjaardagsgeschenk

29/03/2018

Retail Estates heeft twee winkelpanden gekocht in het Nederlandse Haarlemmermeer voor 9 miljoen euro. Daarnaast heeft het vastgoedbedrijf een retailpark gekocht voor 47 miljoen euro, ook al in Nederland. Maar die deal is nog “voorwaardelijk”.

"Bouwmarkt Hornbach het goedkoopst"

28/03/2018

De Nederlandse Consumentenbond wijst Hornbach opnieuw aan als de meest voordelige bouwmarkt van Nederland. De prijzen van doe-het-zelfartikelen blijken bij de Duitse bouwmarktketen gemiddeld 13% goedkoper dan bij de concurrenten.

Hornbach groeit boven de vier miljard euro omzet

23/03/2018

De Duitse bouwmarktketen Hornbach haalde in zijn vorige boekjaar, dat 28 februari afliep, meer dan vier miljard euro omzet. De totale omzetgroei bedroeg 5,1%: in Nederland was er dubbelcijferige groei, de Duitse thuismarkt stagneert.