Producenten van tuingereedschap naar Raad van State

Beeld: Shutterstock

Speciaalzaken voor tuin- en landbouwgereedschap mogen niet open, terwijl bouwmarkten en tuincentra dat wel mogen. Oneerlijk, vinden sectorfederatie Fedagrim en onder andere producent Stihl. Ze trekken naar de Raad van State.

 

Gedwongen naar grote ketens

"Wij zien al meer dan een maand met lede ogen toe hoe hypermarkten zoals Carrefour en Makro tuinmachines verkopen, terwijl onze dealers de deuren gesloten moeten houden", steekt Gracienne Geenens, voorzitter van de deelgroep Tuin binnen Fedagrim, van wal. Fedagrim is de sectorfederatie voor toeleveranciers van tuin- en landbouwuitrusting, en zij pikken het niet dat nu ook doe-het-zelfzaken en tuincentra de deuren mogen openen, maar gespecialiseerde verkopers van tuinmaterieel niet.

 

Dat is niet minder dan een ramp voor een sector die 50% van zijn omzet uit de maanden maart-april-mei haalt, klinkt het in een persbericht. Producent Stihl – die alles van heggenscharen tot hogedrukreinigers maakt – en nog een aantal branchegenoten trekken daarom naar de Raad van State om het Ministerieel Besluit aan te vechten, met steun van de sectorfederatie. Al binnen de drie dagen zou er een uitspraak moeten komen.

 

"We moeten helaas vaststellen dat de consument nu gedwongen wordt om grote ketens en internetgiganten te frequenteren, terwijl een kleine 1.000 gespecialiseerde KMO’s van hun inkomen beroofd worden. Dit zijn stuk voor stuk familiebedrijfjes, mensen die leven van hun winkel en vooral van dit voorjaar", argumenteert CEO Joeri Welslau van Stihl Benelux.