Sterk tweede kwartaal doet Hornbach zwakke jaarstart (beetje) vergeten | RetailDetail

Sterk tweede kwartaal doet Hornbach zwakke jaarstart (beetje) vergeten

Sterk tweede kwartaal doet Hornbach zwakke jaarstart (beetje) vergeten

De Duitse doe-het-zelfgroep Hornbach heeft de juiste weg teruggevonden: na een zeer teleurstellend eerste trimester steeg de omzet in het tweede kwartaal met 6,8%. Daardoor boekte Hornbach voor het hele semester alsnog een vooruitgang met 1,6%, zodat er een bedrag van 1,831 miljard euro in de boeken kwam. Hornbach sluit zijn boekjaar eind februari af.

Stijgend marktaandeel in Duitsland

Hornbach schrijft de sterke prestatie in het tweede kwartaal vooral toe aan de doe-het-zelfwinkels en de tuincentra in Duitsland, waar het concern marktaandeel kon winnen. De vergelijkbare omzet lag er tussen begin juni en eind augustus liefst 7,7% hoger dan een jaar eerder. Het bedrijf profiteerde daarbij vooral van een herstel in de renovatiemarkten.

 

Financieel werd de zwakke prestatie van het eerste kwartaal echter nog niet volledig weggewerkt: de bedrijfswinst lag na de eerste zes maanden van het boekjaar immers nog altijd 9,7% lager dan vorig boekjaar. Dat kwam onder meer ook door een daling van de brutomarge, van 37 naar 36,6%.

 

Voor het hele jaar gaat Hornbach er niettemin vanuit dat de bedrijfswinst op zowat hetzelfde niveau als vorig jaar zal uitkomen. Voor de omzet verwacht het nog een lichte vooruitgang.

 

Hornbach telde eind augustus 140 doe-het-zelfzaken en tuincentra in Europa, twee meer dan vorig jaar.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Intergamma stelt Sebastiaan de Jong aan als CCO

06/07/2018

Sebastiaan de Jong vervoegt eind dit jaar de directie van Intergamma. De 44-jarige zal er vanaf oktober als commercieel directeur mee de verantwoordelijkheid dragen over Gamma Nederland, Gamma België en Karwei.

Vernieuwde Gamma en Karwei slaan aan

23/05/2018

Intergamma, het moederbedrijf van doe-het-zelfketens Gamma en Karwei, kijkt terug op een sterk jaar: de omzet steeg in 2017 met 1,4 procent, maar vooral het bedrijfsresultaat ging erop vooruit. De vernieuwde winkelconcepten van de groep slaan aan.

Franchisenemer Bourrelier eist 100 miljoen van Intergamma

22/05/2018

Een nieuwe aflevering dient zich aan in het aanhoudende conflict tussen doe-het-zelfgroep Intergamma en z’n franchisenemer, de Franse familie Bourrelier. Die eist een aanzienlijke som kortingen en bonussen terug.

Minder doe-het-zelfwinkels ondanks omzetgroei

12/04/2018

Steeds meer Nederlanders gaan thuis zelf aan de slag, maar het aantal doe-het-zelfwinkels waar ze terechtkunnen neemt af. De winkels die blijven, noteren wel al vier jaar op rij een mooie omzetgroei, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Bakker.com start door als e-commerceplatform en fulfilmentpartner

09/04/2018

Bakker.com, het voormalige postorderbedrijf voor tuinartikelen, maakt een doorstart. Een team ondernemers neemt op initiatief van de Globitas het bedrijf over en wil er zowel een consumentenplatform als fulfilmentpartner van maken. 

"Bouwmarkt Hornbach het goedkoopst"

28/03/2018

De Nederlandse Consumentenbond wijst Hornbach opnieuw aan als de meest voordelige bouwmarkt van Nederland. De prijzen van doe-het-zelfartikelen blijken bij de Duitse bouwmarktketen gemiddeld 13% goedkoper dan bij de concurrenten.