Sterk tweede kwartaal doet Hornbach zwakke jaarstart (beetje) vergeten

Sterk tweede kwartaal doet Hornbach zwakke jaarstart (beetje) vergeten

De Duitse doe-het-zelfgroep Hornbach heeft de juiste weg teruggevonden: na een zeer teleurstellend eerste trimester steeg de omzet in het tweede kwartaal met 6,8%. Daardoor boekte Hornbach voor het hele semester alsnog een vooruitgang met 1,6%, zodat er een bedrag van 1,831 miljard euro in de boeken kwam. Hornbach sluit zijn boekjaar eind februari af.

Stijgend marktaandeel in Duitsland

Hornbach schrijft de sterke prestatie in het tweede kwartaal vooral toe aan de doe-het-zelfwinkels en de tuincentra in Duitsland, waar het concern marktaandeel kon winnen. De vergelijkbare omzet lag er tussen begin juni en eind augustus liefst 7,7% hoger dan een jaar eerder. Het bedrijf profiteerde daarbij vooral van een herstel in de renovatiemarkten.

 

Financieel werd de zwakke prestatie van het eerste kwartaal echter nog niet volledig weggewerkt: de bedrijfswinst lag na de eerste zes maanden van het boekjaar immers nog altijd 9,7% lager dan vorig boekjaar. Dat kwam onder meer ook door een daling van de brutomarge, van 37 naar 36,6%.

 

Voor het hele jaar gaat Hornbach er niettemin vanuit dat de bedrijfswinst op zowat hetzelfde niveau als vorig jaar zal uitkomen. Voor de omzet verwacht het nog een lichte vooruitgang.

 

Hornbach telde eind augustus 140 doe-het-zelfzaken en tuincentra in Europa, twee meer dan vorig jaar.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ruzie Intergamma en Bricorama blijft aanhouden

01/12/2017

De problemen bij Intergamma rond de aandelen van CRH zijn nog steeds niet opgelost en nu lijkt de ruzie met de Franse aandeelhouder Bricorama helemaal uit de hand te lopen. Die laatste wil dat de Ondernemingskamer tussenbeide komt.

Opnieuw geen akkoord over onkruidverdelger glyfosaat

09/11/2017

Op 15 december verloopt de vergunning van glyfosaat, het hoofdingrediënt van de mogelijk kankerverwekkende onkruidverdelger Roundup. De Europese Commissie wilde de vergunning met vijf jaar verlengen ‑ tegen de wil in van het Europees Parlement ‑ en had erop gerekend vandaag groen licht te krijgen van de lidstaten, maar dat plan mislukte.

Aandeelhouder Intergamma stapt naar de rechter

30/10/2017

Bricorama, minderheidsaandeelhouder van Intergamma, stapt naar de rechter. De Fransen zijn het immers niet eens met het verkoopproces van de aandelen van het Ierse CRH, dat bijna 50% van de aandelen van Intergamma in handen heeft.

DHZ-reus Kingfisher heeft het knap lastig

21/09/2017

Kingfisher, Europa’s grootste doe-het-zelfgroep, heeft het voorbije halfjaar meer winst geboekt dan de analisten hadden verwacht. Tot daar het goede nieuws, want het zwakke pond vertekent de omzet en de slechte prestaties van de Franse dochters gooien roet in het eten.

Filialen Formido worden omgevormd naar Praxis

07/09/2017

Doe-het-zelfgroep Maxeda gaat de formule Formido achter zich laten en de franchisenemers een aanbod doen om over te stappen naar Praxis. Daarbij zullen ook een aantal winkels worden gesloten.

Bricorama wil Gamma niet verkopen

01/09/2017

Het Franse doe-het-zelfbedrijf Bricorama is niet van plan om de Belgische en Nederlandse vestigingen van Gamma te verkopen. Die geruchten deden al een tijdje de ronde, maar worden nu dus naar de prullenmand verwezen.

Back to top