Verkoop Maxeda-bouwmarkten 'lastig'

Verkoop Maxeda-bouwmarkten 'lastig'
Het ooit grote Maxeda-concern bestaat nu alleen nog uit drie bouwmarktketens. Alle overige winkelketens van het imperium zijn in de loop der jaren verkocht. De verkoop van Praxis, Formido en Brico is echter 'lastig'.

'Maxeda DIY zoekt al jaren'

Dat schrijft Het Financieele Dagblad in een achtergrondverhaal over het voormalige VendexKBB. Volgens de krant wordt er al jaren koffie gedronken met mogelijke kopers voor de kluswinkels, maar is het nog steeds niet tot een transactie gekomen. Gezien de situatie in de markt - de omzet van doe-het-zelfzaken daalde in Nederland vorig jaar met 5,4 procent - ligt het niet voor de hand dat er op korte termijn wel kopers komen.

 

De vrees voor lagere huisprijzen houdt de doorstroming naar nieuwe woningen tegen en zolang daar geen verandering in komt, krabbelt ook de markt voor bouwmarkten niet op. Maxeda DIY rapporteerde het afgelopen jaar zelf een omzetdaling van 3,7 procent voor Nederland, waarmee de ketens dus wel beter presteerden dan de markt.

 

Laatste overblijvers

VendexKBB werd in 2004 overgenomen door investeerder KKR. Onder leiding van Tony DeNunzio werd daarna het vastgoed verkocht en werd begonnen met het verkoopklaar maken van de ketens. Daarbij zijn onder meer nieuwe eigenaren gevonden voor Hema, V&D, Bijenkorf, Claudia Sträter en M&S Mode. Ook Dixons, Dynabyte en It's kregen nieuwe eigenaren. Niet met alle ketens is het evenwel goed afgelopen na de verkoop. Zo ging het bedrijf dat It's en Modern exploiteerde, Impact Retail, ruim een jaar geleden failliet.

Tags: