"Advies drogist bij zelfzorgmedicijnen ondermaats"

"Advies drogist bij zelfzorgmedicijnen ondermaats"

"Het is handig en kostenbesparend dat consumenten voor zelfzorgmiddelen niet naar de apotheek hoeven. Maar de verkoper moet wel de juiste vragen stellen voor veilig gebruik, en dat gebeurt ondermaats", zegt de Nederlandse Consumentenbond na een bezoek aan 200 vestigingen van de vijf grootste drogisterijketens van het land.

Bij 3 op de 5 bezoeken geen correct advies

De Consumentenbond stuurde mystery shoppers op pad,die in 200 drogisterijen een product moesten kopen op basis van diclofenac, vaak gebruikt bij spier- en lage rugpijn of bij ontsteking van spieren en gewrichten. Bij die middeltjes (zoals Voltaren) hoort best wat advies bij, aldus de consumentenvereniging.

 

Bij liefst 62% van de bezoeken kregen de enquêteurs geen juist advies over het gebruik van diclofenac. Bij Etos ging het het vaakst mis (75% van de medewerkers gaf een zelfzorgmiddel mee zonder verantwoord advies), maar zelfs de eerste van de klas - Trekpleister - scoort met 55% nog altijd slecht.

 

Volgens de Geneesmiddelenwet mag alleen de (assistent-)drogist voorlichting geven over zelfzorgmiddelen. "Uit het onderzoek blijkt dat die bepaling wel nut heeft. Want zodra de klant wordt geholpen door de (assistent-)drogist, stelt die meer en betere vragen. De drogist of assistent-drogist geeft in twee op de drie bezoeken een juist advies", zegt de Nederlandse consumentenvereniging. Bijna driekwart van de niet-opgeleide medewerkers, 72% om precies te zijn, verkoopt het middel echter zonder de juiste vragen te stellen of er de (assistent-)drogist bij te halen.

 

"Geen representatief beeld"

In een reactie laat het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD), de koepelorganisatie voor bedrijven in de drogisterijbranche, weten dat het onderzoek van de Consumentenbond geen representatief beeld schetst van de kwaliteit van het advies in de drogisterijen en de rol die de drogist zou moeten vervullen.

 

De vakorganisatie wijst erop dat zij werkt met een keurmerk "ter bevordering van verantwoorde verkoop van zelfzorggeneesmiddelen. In deze gecertificeerde drogisterijen wordt advies gegeven door (assistent-)drogisten die opgeleid zijn om verantwoorde zorg te leveren. Zij kennen de Drogistenzelfzorgstandaarden, weten hoe ze toegepast moeten worden en worden permanent bijgeschoold."

 

Uit eerdere onderzoeken van o.a. de Consumentenbond bleek dat "gecertificeerde winkels beter scoren op zelfzorgadvisering", aldus nog het CBD.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Binnenkort geen sigaretten meer bij Kruidvat en Trekpleister

04/01/2018

Kruidvat en zusterketen Trekpleister halen ten laatste volgend jaar alle tabaksproducten uit hun rekken. De Stichting Tegen Kanker en Alliantie Nederland Rookvrij hopen dat ook de supermarkten het voorbeeld volgen, maar die staan niet meteen te trappelen.

Zalando gaat ook make-up verkopen

18/10/2017

De modewebshop Zalando gaat in Duitsland voortaan ook schoonheidsproducten verkopen. Om die nieuwe producten in de kijker te zetten komt er een fysieke schoonheidswinkel in Berlijn. Zalando maakte ook kwartaalcijfers bekend, met een omzetgroei van bijna 30%.

DIO-drogisterijen worden allemaal DA

16/10/2017

De Mosadex-groep heeft de toekomstplannen voor de ketens DIO en DA uit de doeken gedaan. Het plan is om in de toekomst beide ketens te laten verdergaan onder de naam van DA, DIO verdwijnt zo uit het straatbeeld.

Dollar Shave Club op weg naar Europa

10/10/2017

Volgend jaar wil de Dollar Shave Club zijn opwachting maken in Europa. De abonnementsdienst voor scheermesjes, die in handen is van Unilever, is al langer een succes in de Verenigde Staten.

Etos naar België dankzij fusie Ahold-Delhaize

18/09/2017

Drogisterijketen Etos gaat profiteren van de fusie van haar moederbedrijf, het Nederlandse Ahold, met het Belgische Delhaize. Daardoor kunnen de producten van Etos verkocht gaan worden in onder andere België, Griekenland en Roemenië.

Ecover en Method in handen van SC Johnson

15/09/2017

De Amerikaanse fabrikant van onderhoudsproducten SC Johnson neemt de ecologische schoonmaakproducenten Ecover en Method over van hun moederbedrijf People Against Dirty. Daarbij geeft het bedrijf geen financiële details vrij. 

Back to top