"Advies drogist bij zelfzorgmedicijnen ondermaats" | RetailDetail

"Advies drogist bij zelfzorgmedicijnen ondermaats"

"Advies drogist bij zelfzorgmedicijnen ondermaats"

"Het is handig en kostenbesparend dat consumenten voor zelfzorgmiddelen niet naar de apotheek hoeven. Maar de verkoper moet wel de juiste vragen stellen voor veilig gebruik, en dat gebeurt ondermaats", zegt de Nederlandse Consumentenbond na een bezoek aan 200 vestigingen van de vijf grootste drogisterijketens van het land.

Bij 3 op de 5 bezoeken geen correct advies

De Consumentenbond stuurde mystery shoppers op pad,die in 200 drogisterijen een product moesten kopen op basis van diclofenac, vaak gebruikt bij spier- en lage rugpijn of bij ontsteking van spieren en gewrichten. Bij die middeltjes (zoals Voltaren) hoort best wat advies bij, aldus de consumentenvereniging.

 

Bij liefst 62% van de bezoeken kregen de enquêteurs geen juist advies over het gebruik van diclofenac. Bij Etos ging het het vaakst mis (75% van de medewerkers gaf een zelfzorgmiddel mee zonder verantwoord advies), maar zelfs de eerste van de klas - Trekpleister - scoort met 55% nog altijd slecht.

 

Volgens de Geneesmiddelenwet mag alleen de (assistent-)drogist voorlichting geven over zelfzorgmiddelen. "Uit het onderzoek blijkt dat die bepaling wel nut heeft. Want zodra de klant wordt geholpen door de (assistent-)drogist, stelt die meer en betere vragen. De drogist of assistent-drogist geeft in twee op de drie bezoeken een juist advies", zegt de Nederlandse consumentenvereniging. Bijna driekwart van de niet-opgeleide medewerkers, 72% om precies te zijn, verkoopt het middel echter zonder de juiste vragen te stellen of er de (assistent-)drogist bij te halen.

 

"Geen representatief beeld"

In een reactie laat het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD), de koepelorganisatie voor bedrijven in de drogisterijbranche, weten dat het onderzoek van de Consumentenbond geen representatief beeld schetst van de kwaliteit van het advies in de drogisterijen en de rol die de drogist zou moeten vervullen.

 

De vakorganisatie wijst erop dat zij werkt met een keurmerk "ter bevordering van verantwoorde verkoop van zelfzorggeneesmiddelen. In deze gecertificeerde drogisterijen wordt advies gegeven door (assistent-)drogisten die opgeleid zijn om verantwoorde zorg te leveren. Zij kennen de Drogistenzelfzorgstandaarden, weten hoe ze toegepast moeten worden en worden permanent bijgeschoold."

 

Uit eerdere onderzoeken van o.a. de Consumentenbond bleek dat "gecertificeerde winkels beter scoren op zelfzorgadvisering", aldus nog het CBD.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Europa wil wereldwijd verbod op dierenproeven bij make-up

27/02/2018

Een aantal leden van het Europees Parlement stellen dat er werk moet worden gemaakt van een wereldwijd verbod op dierenproeven die worden uitgevoerd door cosmeticabedrijven. In Europa geldt zo’n verbod al.

Unilever waarschuwt online media: adverteren kan zo niet verder

12/02/2018

Unilever dreigt te stoppen met adverteren op online mediakanalen die ondoorzichtig zijn en verdeeldheid zaaien. Dat zegt hun marketingbaas Keith Weed op het IAB-adverteerderscongres. 

Luxemerken stuwen winst L’Oréal

09/02/2018

Ondanks een magere omzetgroei in 2017 kan het Franse cosmeticabedrijf L’Oréal toch uitpakken met een fors gestegen nettowinst. Dat heeft het te danken aan sterke prestaties van het luxesegment, waar de marges hoger zijn.

Trekpleister-directeur wordt topman Kruidvat België en Frankrijk

09/02/2018

A.S. Watson, de holding achter Kruidvat, ICI PARIS XL en Trekpleister, heeft Roland van den Berg benoemd tot algemeen directeur van die laatste keten. Hij vervangt er Bert Verhoef, die aan het hoofd van Kruidvat België en Frankrijk komt te staan.

Unilever schrapt banen bij Belgisch retailsalesteam

22/01/2018

Unilever Belgium reorganiseert haar team van winkelvertegenwoordigers. Er gaan daarbij elf banen verloren, bevestigt het bedrijf aan de RetailDetail-redactie.

Binnenkort geen sigaretten meer bij Kruidvat en Trekpleister

04/01/2018

Kruidvat en zusterketen Trekpleister halen ten laatste volgend jaar alle tabaksproducten uit hun rekken. De Stichting Tegen Kanker en Alliantie Nederland Rookvrij hopen dat ook de supermarkten het voorbeeld volgen, maar die staan niet meteen te trappelen.

Back to top