"Advies drogist bij zelfzorgmedicijnen ondermaats" | RetailDetail

"Advies drogist bij zelfzorgmedicijnen ondermaats"

"Advies drogist bij zelfzorgmedicijnen ondermaats"

"Het is handig en kostenbesparend dat consumenten voor zelfzorgmiddelen niet naar de apotheek hoeven. Maar de verkoper moet wel de juiste vragen stellen voor veilig gebruik, en dat gebeurt ondermaats", zegt de Nederlandse Consumentenbond na een bezoek aan 200 vestigingen van de vijf grootste drogisterijketens van het land.

Bij 3 op de 5 bezoeken geen correct advies

De Consumentenbond stuurde mystery shoppers op pad,die in 200 drogisterijen een product moesten kopen op basis van diclofenac, vaak gebruikt bij spier- en lage rugpijn of bij ontsteking van spieren en gewrichten. Bij die middeltjes (zoals Voltaren) hoort best wat advies bij, aldus de consumentenvereniging.

 

Bij liefst 62% van de bezoeken kregen de enquêteurs geen juist advies over het gebruik van diclofenac. Bij Etos ging het het vaakst mis (75% van de medewerkers gaf een zelfzorgmiddel mee zonder verantwoord advies), maar zelfs de eerste van de klas - Trekpleister - scoort met 55% nog altijd slecht.

 

Volgens de Geneesmiddelenwet mag alleen de (assistent-)drogist voorlichting geven over zelfzorgmiddelen. "Uit het onderzoek blijkt dat die bepaling wel nut heeft. Want zodra de klant wordt geholpen door de (assistent-)drogist, stelt die meer en betere vragen. De drogist of assistent-drogist geeft in twee op de drie bezoeken een juist advies", zegt de Nederlandse consumentenvereniging. Bijna driekwart van de niet-opgeleide medewerkers, 72% om precies te zijn, verkoopt het middel echter zonder de juiste vragen te stellen of er de (assistent-)drogist bij te halen.

 

"Geen representatief beeld"

In een reactie laat het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD), de koepelorganisatie voor bedrijven in de drogisterijbranche, weten dat het onderzoek van de Consumentenbond geen representatief beeld schetst van de kwaliteit van het advies in de drogisterijen en de rol die de drogist zou moeten vervullen.

 

De vakorganisatie wijst erop dat zij werkt met een keurmerk "ter bevordering van verantwoorde verkoop van zelfzorggeneesmiddelen. In deze gecertificeerde drogisterijen wordt advies gegeven door (assistent-)drogisten die opgeleid zijn om verantwoorde zorg te leveren. Zij kennen de Drogistenzelfzorgstandaarden, weten hoe ze toegepast moeten worden en worden permanent bijgeschoold."

 

Uit eerdere onderzoeken van o.a. de Consumentenbond bleek dat "gecertificeerde winkels beter scoren op zelfzorgadvisering", aldus nog het CBD.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Henkel en PostNL stappen in Nederlands wasplatform

24/05/2018

Een nieuwe Nederlandse startup, Dobbi, draait de was voor jou: de onderneming haalt thuis je vuile was op en brengt het schoon gestreken en gevouwen terug. PostNL en Henkel investeren al mee in het bedrijf, dat een nieuwe disruptor wil zijn.

Henkel houdt stand in onzekere marktomstandigheden

09/05/2018

Ondanks negatieve wisselkoerseffecten en logistieke problemen in de Verenigde Staten ziet Henkel toch positieve ontwikkelingen in het eerste kwartaal. De lijmafdeling deed het beter dan de divisies wasmiddelen en beauty.

P&G wil 100% recycleerbare verpakkingen tegen 2030

17/04/2018

Procter & Gamble kondigt nieuwe duurzaamheidsdoelen aan voor 2030, aangezien het de doelstellingen voor 2020 al voor een groot deel heeft gehaald. Tegen 2030 wil het onder meer alle verpakkingen recycleerbaar of herbruikbaar maken.

Zalando start met verkoop schoonheidsproducten

23/03/2018

Zalando is vandaag in Duitsland gestart met de verkoop van schoonheidsproducten. Die stap werd in oktober al aangekondigd door het Duitse bedrijf en is nu dus een feit. Markten buiten Duitsland volgen wel pas later.

Eigenaar CK Hutchison zet stap opzij

19/03/2018

Li Ka-shing, de eigenaar en topman van CK Hutchison (het bedrijf achter ketens als Kruidvat en ICI Paris XL), zet half mei een stap opzij. Dan geeft de 89-jarige de fakkel door aan zijn oudste zoon, Victor Li.

Europa wil wereldwijd verbod op dierenproeven bij make-up

27/02/2018

Een aantal leden van het Europees Parlement stellen dat er werk moet worden gemaakt van een wereldwijd verbod op dierenproeven die worden uitgevoerd door cosmeticabedrijven. In Europa geldt zo’n verbod al.