Corona-economie in actie: handgel van Dior, Filliers en BrewDog

Handgel Punk Sanitiser van BrewDog
BrewDog

Nu het 'normale' leven platligt, ontstaat er een heuse corona-industrie: in binnen- en buitenland schakelen stokerijen over op de productie van ontsmettingsalcohol. Zelfs LVHM vervangt parfumflesjes door handgel.

 

Jenever wordt ontsmettingsalcohol

Na modehuis Xandres, dat mondmaskers begint te naaien, offeren nu ook steeds meer andere bedrijven hun productielijnen op voor de bestrijding van de corona-epidemie. Zeker nu van 'business as usual' toch geen sprake meer kan zijn, wordt de corona-industrie voor sommigen een voor de hand liggend alternatief.

 

Gezien de overweldigende vraag naar ontsmettende handgel, en nu de cafés toch niet open mogen, zetten steeds meer stokerijen en brouwerijen hun productiemiddelen in voor de productie van ontsmettingsalcohol. Stokerij Rubbens, maker van gin en jenever, ging in België met het idee van start: maandag kreeg het bedrijf goedkeuring van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en vandaag levert de stokerij al 10.000 liter medische alcohol per dag af. 

 

Andere sterkedrankproducenten volgen het voorbeeld: ook stokerij De Moor uit Aalst ging inmiddels aan de slag en in Deinze heeft de bekende jeneverproducent Filliers de aanvraag ingediend om spoedig te kunnen starten. De Algemene Administratie Douane en Accijnzen heeft immers op vraag van minister van Financiën Alexander De Croo de vergunningsregels versoepeld om ontsmettingsalcohol te mogen stoken. Het Rode Kruis beklemtoont wel dat handgel of ontsmettingsmiddel niet helpt als het alcoholgehalte onder 70% ligt.

 

Punk Sanitiser of handgel van Givenchy

De Belgen zijn niet de enigen die in de bres springen voor de medische sector. Onder meer in Groot-Brittannië zijn verschillende distillerijen en ginproducenten begonnen met de aanmaak van gedenaturaliseerde alcohol. Opvallend is dat deze bedrijven hun productie gratis of tegen kostprijs schenken aan de gezondheidszorg of aan mensen in nood. Zo ook de alternatieve bierbrouwer BrewDog, die een heuse eigen handgel ‘Punk Sanitiser' op de markt heeft gebracht om uit te delen aan wie er nood aan heeft. 

 

Ook niemand minder dan LVMH toont zijn solidariteit: het Franse luxehuis zet de productie van parfums en cosmetica, zoals die van Givenchy en Dior, tijdelijk stop om in plaats daarvan in drie van zijn Franse fabrieken handgels te gaan maken. Die worden kosteloos verdeeld onder de gezondheidsdiensten, in eerste instantie aan de 39 openbare ziekenhuizen in Parijs. Na de bekendmaking zondag rekent LVMH er al meteen op deze week twaalf ton ontsmettingsgel te kunnen voorzien.