Etos ziet kansen voor helft DA-drogisterijen

Etos ziet kansen voor helft DA-drogisterijen

Etos ziet kansen voor de helft van de 260 DA-drogisterijen. Deze 130 winkels zitten op interessante locaties voor Etos, met name in de grote steden. Dit stelt Etos-ceo Jan Derek Groenendaal in interviews in het AD en FD. De interesse past in de groeistrategie die Etos heeft ingezet. 

 

Voldoende locaties 

Er zijn volgens Groenendaal nog voldoende aantrekkelijke locaties in Nederland voor de drogisterijformule van Ahold. De directeur verbindt wel voorwaarden aan het overnemen van DA-winkels. DA-ondernemers moeten geld hebben om hun winkel om te bouwen naar een Etos. Bovendien moeten ze bij de Etos-filosofie passen.


De overgenomen winkels moeten volgens Groenendaal een uniforme uitstraling krijgen en geen eigen acties en aanbiedingen hanteren. Hierdoor zien Etos-klanten geen verschil tussen franchisewinkels en filialen. 
Etos was al enige tijd in gesprek met ondernemers van DA, dat eind vorig jaar failliet ging. Diverse DA-winkeliers stapten in de afgelopen jaren over naar Etos. DA maakt met de nieuwe eigenaar, Nederlandse Drogisterij Service, een doorstart van de formule. 


Ombouw en restyling

Etos voert als onderdeel van de omzet- en winstgroeistrategie een forse ombouw en restyling van de keten door. De eerste winkels zijn inmiddels omgebouwd naar een nieuwe huisstijl met een veranderde winkelindeling, een zwart design en een nieuw logo. Dat grijpt terug op het allereerste logo van Etos bij de start in 1919. 


Groenendaal zegt in het FD dat het zal gaan om investeringen van minimaal 40.000 en maximaal 200.000 euro per filiaal.  De operatie moet leiden tot een betere omzet en winst en een betere dienstverlening in de winkels. Etos introduceert dit voorjaar tevens een eigen bonuskaart.

 

Groenendaal wil met de nieuwe formule de 240 franchisenemers van Etos meer ruimte geven voor eigen ondernemerschap. De keten telt in totaal 540 winkels in Nederland en ongeveer 2500 werknemers. Etos (Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking) werd in 1919 opgericht als coöperatie voor werknemers van het Philips-concern en in 1931 geprivatiseerd onder de naam Etos. Het bedrijf is sinds 1973 onderdeel van Koninklijke Ahold NV.