HEMA onder curatele | RetailDetail

HEMA onder curatele

HEMA onder curatele

HEMA staat sinds kort onder curatele van de Britse eigenaar Lion Capital en de banken die de winkelketen leningen hebben verstrekt.

Meer als één oorzaak

Eigenaar Lion Capital zou de touwtjes stevig in handen hebben genomen bij 'zijn' HEMA, meldt het Financieele Dagblad. Volgens een ingewijde loopt er een legertje mensen van de banken en van Lion op het hoofdkantoor rond.

 

Alle geïnterviewden wijzen erop dat de problemen die HEMA momenteel doormaakt niet één oorzaak kennen, maar een veelgehoord punt van kritiek is wel de aansturing van het bedrijf. Zowel Lion Capital als de raad van commissarissen en bestuursvoorzitter Ronald van Zetten worden verweten het icoon van de Nederlandse retailsector te "verkwanselen".

 

Operationele winst problematisch

Van Zetten zou solistisch optreden en niet meer open staan voor kritiek uit de organisatie. "Ronald luistert alleen naar nog maar naar Ronald", is een van de commentaren. De topman zegt zich niet te herkennen in de kritiek. Verder spreekt hij tegen "dat alle besluiten door slechts één persoon en zonder ruggenspraak worden genomen".

 

Het concern maakte in mei nog bekend een nettoverlies van  16,4 miljoen euro te leiden, terwijl het bedrijf het jaar ervoor nog een kleine winst boekte van 5,8 miljoen euro. Eén van de eisen van de geldverstrekkers was dat het operationeel resultaat van HEMA niet onder de grens van 120 miljoen euro mocht komen, terwijl afgelopen mei werd bekend dat de retailer in 2013 een operationele winst boekte van  119 miljoen euro.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Henkel en PostNL stappen in Nederlands wasplatform

24/05/2018

Een nieuwe Nederlandse startup, Dobbi, draait de was voor jou: de onderneming haalt thuis je vuile was op en brengt het schoon gestreken en gevouwen terug. PostNL en Henkel investeren al mee in het bedrijf, dat een nieuwe disruptor wil zijn.

Henkel houdt stand in onzekere marktomstandigheden

09/05/2018

Ondanks negatieve wisselkoerseffecten en logistieke problemen in de Verenigde Staten ziet Henkel toch positieve ontwikkelingen in het eerste kwartaal. De lijmafdeling deed het beter dan de divisies wasmiddelen en beauty.

P&G wil 100% recycleerbare verpakkingen tegen 2030

17/04/2018

Procter & Gamble kondigt nieuwe duurzaamheidsdoelen aan voor 2030, aangezien het de doelstellingen voor 2020 al voor een groot deel heeft gehaald. Tegen 2030 wil het onder meer alle verpakkingen recycleerbaar of herbruikbaar maken.

Zalando start met verkoop schoonheidsproducten

23/03/2018

Zalando is vandaag in Duitsland gestart met de verkoop van schoonheidsproducten. Die stap werd in oktober al aangekondigd door het Duitse bedrijf en is nu dus een feit. Markten buiten Duitsland volgen wel pas later.

Eigenaar CK Hutchison zet stap opzij

19/03/2018

Li Ka-shing, de eigenaar en topman van CK Hutchison (het bedrijf achter ketens als Kruidvat en ICI Paris XL), zet half mei een stap opzij. Dan geeft de 89-jarige de fakkel door aan zijn oudste zoon, Victor Li.

Europa wil wereldwijd verbod op dierenproeven bij make-up

27/02/2018

Een aantal leden van het Europees Parlement stellen dat er werk moet worden gemaakt van een wereldwijd verbod op dierenproeven die worden uitgevoerd door cosmeticabedrijven. In Europa geldt zo’n verbod al.