HEMA onder curatele

HEMA onder curatele

HEMA staat sinds kort onder curatele van de Britse eigenaar Lion Capital en de banken die de winkelketen leningen hebben verstrekt.

Meer als één oorzaak

Eigenaar Lion Capital zou de touwtjes stevig in handen hebben genomen bij 'zijn' HEMA, meldt het Financieele Dagblad. Volgens een ingewijde loopt er een legertje mensen van de banken en van Lion op het hoofdkantoor rond.

 

Alle geïnterviewden wijzen erop dat de problemen die HEMA momenteel doormaakt niet één oorzaak kennen, maar een veelgehoord punt van kritiek is wel de aansturing van het bedrijf. Zowel Lion Capital als de raad van commissarissen en bestuursvoorzitter Ronald van Zetten worden verweten het icoon van de Nederlandse retailsector te "verkwanselen".

 

Operationele winst problematisch

Van Zetten zou solistisch optreden en niet meer open staan voor kritiek uit de organisatie. "Ronald luistert alleen naar nog maar naar Ronald", is een van de commentaren. De topman zegt zich niet te herkennen in de kritiek. Verder spreekt hij tegen "dat alle besluiten door slechts één persoon en zonder ruggenspraak worden genomen".

 

Het concern maakte in mei nog bekend een nettoverlies van  16,4 miljoen euro te leiden, terwijl het bedrijf het jaar ervoor nog een kleine winst boekte van 5,8 miljoen euro. Eén van de eisen van de geldverstrekkers was dat het operationeel resultaat van HEMA niet onder de grens van 120 miljoen euro mocht komen, terwijl afgelopen mei werd bekend dat de retailer in 2013 een operationele winst boekte van  119 miljoen euro.

Tags: