Hoe The Body Shop de plasticcrisis wil helpen bedwingen

Liefst 91% van het plastic wereldwijd wordt niet gerecycleerd. Elk jaar komt er bovendien meer dan 8 miljoen ton in de oceanen terecht. Beautyketen The Body Shop wil daar verandering in (helpen) brengen.

 

“Eerlijk plastic, voor mens én milieu”

The Body Shop introduceert nog dit jaar als eerste ‘fair trade gerecycleerd plastic’ in al zijn winkels. Het programma dient eigenlijk een dubbel doel, zegt 'global community trade manager' Lee Mann: "Wij willen de positie van mensen, en dan vooral die van vrouwen, versterken en tegelijkertijd onze aarde beschermen. Daar staan wij voor als bedrijf. Dankzij onze samenwerking met Plastics For Change steunen we afvalverzamelaars en laten we zien dat plastic een hernieuwbare hulpbron kan zijn als er verantwoord mee wordt omgesprongen."

 

Concreet koopt The Body Shop dit jaar 250 ton Community Trade-gerecycleerd plastic in dat door anderhalf miljoen ‘afvalverzamelaars’ in India werd ingezameld. Dat zijn in hoofdzaak vrouwen, die vaak onder de armoedegrens leven. Zij vergaren zo’n 6.000 ton plastic per dag, dat anders in de rivieren en oceanen dreigt te belanden. Het ingekochte plastic moet tegen eind 2019 verwerkt zijn in ongeveer drie miljoen 250 ml-flessen voor haarverzorgingsproducten.

 

Binnen drie jaar wil het bedrijf in alle petflessen die het verkoopt dergelijk Community Trade-gerecycleerd plastic gebruiken. Het bedrijf moet echter geschaald beginnen, omdat het samenwerkt met een start-up en kleine groepen vuilnisrapers. Gaandeweg wordt de productie op een verantwoorde en duurzame manier opgeschroefd.

 

Nieuw recycleerprogramma

Dichter bij huis gaat The Body Shop het zijn klanten ook makkelijker maken om lege verpakkingen te recycleren. Daartoe start het in samenwerking met recyclagebedrijf TerraCycle nog dit jaar een programma op in de Benelux, Australië, Canada, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

 

Klanten zullen hun lege flessen, potten, potjes en tubes in de winkel kunnen inleveren. Daar worden dan nieuwe verpakkingen van gemaakt, bij voorkeur op de lokale markt. Als dat niet mogelijk is, wordt het plastic verwerkt in nieuwe consumentengoederen zoals bankjes en gieters.

 

The Body Shop, in 1976 opgericht door Anita Roddick, telt vandaag meer dan 3.000 winkels in een zeventigtal landen. Samen met de merken Aesop en Nature maakt de keten deel uit van Natura&Co, een Braziliaanse cosmeticagroep die een multichannelaanpak hanteert om positieve economische, sociale en milieuveranderingen te genereren.