Lush keert sociale media (opnieuw) de rug toe

Shutterstock.com

Lush heeft aangekondigd zijn accounts op Facebook, Instagram, Snapchat en TikTok te sluiten totdat de sociale mediasites hun gebruikers beter beschermen tegen schadelijke inhoud. Dat doet het bedrijf niet voor het eerst...

 

Klokkenluiders

Aanleiding voor de beslissing zijn de recente onthullingen van enkele klokkenluiders, zoals voormalig Facebook-medewerkster Frances Haugen. Daaruit blijkt dat Facebook op de hoogte was van de schadelijke effecten van haar platformen, met name op tieners en jongeren. 

 

Het cosmeticabedrijf zal zich vanaf vandaag terugtrekken van de genoemde sociale media in alle 48 landen waar het actief is. Lush zal online echter niet volledig van de radar verdwijnen, want het belooft nieuwe manieren te vinden om contacten te leggen en elders betere communicatiekanalen op te bouwen - naast het gebruik van de oudere, beproefde routes. Tot die tijd is de retailer nog steeds te vinden op Pinterest, Twitter en YouTube.

 

Tweede poging

Twee jaar geleden kondigde Lush UK al eens aan Facebook en Instagram voor bekeken te houden, vanwege toenemende bezorgdheid over de controle die de platformen uitoefenden over wie zijn posts al dan niet te zien kreeg. Maar na het uitbreken van de coronapandemie keerde het bedrijf (noodgedwongen) op zijn stappen terug, omdat iedereen zwaar afhankelijk werd van digitale communicatie.

 

Lush zegt op zijn website dat het deze keer “extra vastberaden” is door de laatste informatie die door "moedige klokkenluiders" naar buiten is gebracht. Het cosmeticabedrijf dringt aan op strenge richtlijnen van de platformen zelf en internationale regelgeving. “Maar we kunnen niet wachten. We voelen ons gedwongen zelf actie te ondernemen om onze klanten te beschermen tegen de eventuele schadelijke en manipulatieve berichten die ze tegenkomen wanneer ze ons op sociale media opzoeken.”