Nog altijd teveel risicostoffen in babyproducten

Nog altijd teveel risicostoffen in babyproducten

Verzorgingsproducten voor baby’tjes bevatten nog altijd te veel risicostoffen, die de gevoelige huid van baby’s meer kwaad dan goed doen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van een Europese vrouwenorganisatie.

 

Onvoldoende voor 299 van de 344 onderzochte producten

De Franse tak van vrouwenorganisatie Women in Europe for a Common Future (WECF) nam 341 babyproducten uit apotheken, supermarkten en biowinkels onder de loep. Het ging onder meer om shampoos, body lotions en uiteraard ook vochtige doekjes. Onder de geteste merken flink wat internationale namen (als Nivea, Pampers en Johnson) alsook huismerken (van o.a. Carrefour), die ook bij ons op de markt zijn.

 

Op basis van de wetenschappelijke adviezen van de Europese Unie en de Franse geneesmiddelenwaakhond kwam de organisatie tot de vaststelling dat liefst 299 van de 341 producten een of meer substanties bevatten die volgens die criteria onder de noemer “verhoogd risico” vallen. Vooral het feit dat liefst 226 van de 344 producten sterk geparfumeerd was, blijft verbazen: “Nochtans heeft dat geen verzorgend nut en kan het op jonge leeftijd juist allergieën veroorzaken waarvan het kind de rest van zijn leven de gevolgen moet dragen”, zegt Elisabeth Ruffinengo van WECF.

 

Het is niet de eerste keer dat verzorgingsproducten voor baby’s in opspraak komen. Enkele jaren geleden luidde ook de Franse consumentenorganisatie Que Choisir al de alarmbel rond verdachte stoffen in babycosmetica. Ook toen lagen met  name de vochtige doekjes in de vuurlijn.

Tags: