Rituals boekt hogere winst ondanks corona

Shutterstock.com

De coronapandemie heeft de groei van Rituals hooguit even afgeremd, zo blijkt uit het jaarverslag van de Nederlandse cosmeticaketen. De nettowinst lag zelfs hoger dan een jaar eerder.

 

Bescheiden groei

Dat Rituals het vooropgezette doel van een miljard euro omzet niet zou halen, was al even duidelijk. Daarvoor was de impact van de gedwongen winkelsluitingen toch veel te groot. Uiteindelijk bleven de opbrengsten steken op 888 miljoen euro, toch nog altijd 24 miljoen meer dan in 2019 en dus lang niet slecht. De beperkte groei van 3% verbleekt wel bij de groeispurt van 24% een jaar eerder.

 

Rituals boekte een brutobedrijfswinst van 172 miljoen euro, ook al lichtjes hoger dan in 2019. De nettowinst steeg van 83 miljoen euro naar 88,7 miljoen euro. Niettemin besliste de retailer om zowel over 2020 als over 2021 geen dividend uit te keren.

 

Oprichter Raymond Cloosterman ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet: hij verwacht dat de keten verder zal groeien en dat het personeelsbestand binnen afzienbare tijd naar de 5000 medewerkers gaat. Bovendien blijft hij razend ambitieus: “Het is zo dat we er twintig jaar over hebben gedaan om van nul naar 1 miljard te gaan. Dat is, in alle bescheidenheid, al tamelijk briljant. Nu wil ik weleens kijken of het lukt om in tien jaar van 1 naar 2 miljard te gaan”, zei hij aan Quote.