Rituals wil wereldspeler worden | RetailDetail

Rituals wil wereldspeler worden

Rituals wil wereldspeler worden

Het Nederlandse cosmetica- en lifestylemerk Rituals opent over twee weken zijn eerste vestiging in de Verenigde Staten, maar niet de laatste: "Het is onze ambitie een wereldspeler te worden", aldus oprichter Raymond Cloosterman.

Slechts in drie markten tegelijk verlieslijdend

In een interview met Het Financieele Dagblad vertelt Cloosterman dat het bedrijf inmiddels in de derde fase van zijn bestaan zit: "De eerste vijf jaar was puur overleven. We hadden die periode nodig om van één winkel naar twee winkels te gaan. De vijf jaar daarna waren we bezig met de omvorming tot een gezond bedrijf." De internationale groei is daarbij fase drie.

 

Rituals gebruikt daarbij de stelregel dat het slechts in drie landen tegelijkertijd verlieslijdend mag zijn. Pas toen de onderneming in Nederland, Portugal en België winstgevend was, ging het Rituals van start in Engeland, Duitsland en Spanje. Duitsland is winstgevend, Spanje bijna break-even, waardoor Rituals nu in de VS en Brazilië van start kan.

 

Interne discussie over expansiestrategie

De internationale groei is wel altijd onderwerp van discussie met de commissarissen van het bedrijf: "Het gaat altijd over de vraag hoeveel nieuwe landen en winkels je nodig hebt om een groot, gezond bedrijf te maken. Moet je focussen op landen die goed lopen en daar meer winkels openen, of is het beter sneller in meer landen te zitten?", vraagt Cloosterman zich af.

 

Zijn ambitie is echter duidelijk. "Het is onze ambitie een wereldspeler te worden. Daar heb ik maar een mensenleven voor. Daarom denk ik dat je, zodra je financiën en organisatie dat toelaten, meerdere potjes op het vuur moet zetten om te ontdekken waar je nieuwe groeimarkten zitten."

 

Rituals werd in 2000 opgericht en ontwikkelt zich vooral de laatste jaren stormachtig. Intussen heeft de onderneming bijna driehonderd winkels in veertien landen en shop-in-shops in zeshonderd warenhuizen en luxe parfumeriezaken. Het aantal personeelsleden is inmiddels de 2000 gepasseerd.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Henkel en PostNL stappen in Nederlands wasplatform

24/05/2018

Een nieuwe Nederlandse startup, Dobbi, draait de was voor jou: de onderneming haalt thuis je vuile was op en brengt het schoon gestreken en gevouwen terug. PostNL en Henkel investeren al mee in het bedrijf, dat een nieuwe disruptor wil zijn.

Henkel houdt stand in onzekere marktomstandigheden

09/05/2018

Ondanks negatieve wisselkoerseffecten en logistieke problemen in de Verenigde Staten ziet Henkel toch positieve ontwikkelingen in het eerste kwartaal. De lijmafdeling deed het beter dan de divisies wasmiddelen en beauty.

P&G wil 100% recycleerbare verpakkingen tegen 2030

17/04/2018

Procter & Gamble kondigt nieuwe duurzaamheidsdoelen aan voor 2030, aangezien het de doelstellingen voor 2020 al voor een groot deel heeft gehaald. Tegen 2030 wil het onder meer alle verpakkingen recycleerbaar of herbruikbaar maken.

Zalando start met verkoop schoonheidsproducten

23/03/2018

Zalando is vandaag in Duitsland gestart met de verkoop van schoonheidsproducten. Die stap werd in oktober al aangekondigd door het Duitse bedrijf en is nu dus een feit. Markten buiten Duitsland volgen wel pas later.

Eigenaar CK Hutchison zet stap opzij

19/03/2018

Li Ka-shing, de eigenaar en topman van CK Hutchison (het bedrijf achter ketens als Kruidvat en ICI Paris XL), zet half mei een stap opzij. Dan geeft de 89-jarige de fakkel door aan zijn oudste zoon, Victor Li.

Europa wil wereldwijd verbod op dierenproeven bij make-up

27/02/2018

Een aantal leden van het Europees Parlement stellen dat er werk moet worden gemaakt van een wereldwijd verbod op dierenproeven die worden uitgevoerd door cosmeticabedrijven. In Europa geldt zo’n verbod al.