Vakbonden en franchisenemers sceptisch over doorstart DA | RetailDetail

Vakbonden en franchisenemers sceptisch over doorstart DA

Vakbonden en franchisenemers sceptisch over doorstart DA

De manier waarop de failliete drogisterijketen DA een doorstart neemt onder de vleugels van Nederlandse Drogisterij Service wordt niet op algemeen gejuich onthaald. Zowel de vakbonden als de franchisenemers zijn sceptisch.

Beschuldiging van doorgestoken kaart

De drogisterijketen DA heeft in Nederland 266 winkels, waarvan er zeven werden uitgebaat door het koepelbedrijf DA Retailgroep zelf. Alle andere winkels worden beheerd door verbonden zelfstandige ondernemers.

 

Vorige week vroeg het koepelbedrijf surseance van betaling aan. Het stond met de rug tegen de muur, omdat een groep franchisenemers had afgehaakt en een andere groep met betalingsproblemen kampte.

 

De surseance werd echter al na enkele dagen omgezet in een faillissement, waarna het bedrijf schuldenvrij kon worden overgenomen door Nederlandse Drogisterij Service.

 

De vakbonden en de advocaat van de franchisenemers van DA hebben niettemin twijfels bij de snelle oplossing. Ze wijzen er onder meer op dat directeur Ludwig Castelijns van Nederlandse Drogisterij Service-grootmoeder Mosadex de jongere broer is van topman Henk Castelijns, die DA sinds 1 oktober leidde. In een gesprek met de NOS zei advocaat Theunis Meijer van de franchisenemers dat de overnameconstructie welllicht al enige tijd in de week lag.

 

Topman DA ontkent opgezet plan

De bewering dat het om een doorgestoken kaart gaat, wordt door Henk Castelijns ontkend. Hij zegt dat de verkoop van DA aan Nederlandse Drogisterij Service niet door hem, maar door de curator werd afgehandeld.

 

Henk Castelijns blijft trouwens aan boord. Hij gaat de reorganisatie van DA onder de vluegels van Nederlandse Drogisterij Service zelfs leiden en laat daarbij al doorschemeren dat twee derde van het resterende personeelsbestand op het hoofdkantoor geen toekomst meer heeft bij het bedrijf. De afslanking vindt hij noodzakelijk, omdat DA met te hoge kosten kampte.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Henkel en PostNL stappen in Nederlands wasplatform

24/05/2018

Een nieuwe Nederlandse startup, Dobbi, draait de was voor jou: de onderneming haalt thuis je vuile was op en brengt het schoon gestreken en gevouwen terug. PostNL en Henkel investeren al mee in het bedrijf, dat een nieuwe disruptor wil zijn.

Henkel houdt stand in onzekere marktomstandigheden

09/05/2018

Ondanks negatieve wisselkoerseffecten en logistieke problemen in de Verenigde Staten ziet Henkel toch positieve ontwikkelingen in het eerste kwartaal. De lijmafdeling deed het beter dan de divisies wasmiddelen en beauty.

P&G wil 100% recycleerbare verpakkingen tegen 2030

17/04/2018

Procter & Gamble kondigt nieuwe duurzaamheidsdoelen aan voor 2030, aangezien het de doelstellingen voor 2020 al voor een groot deel heeft gehaald. Tegen 2030 wil het onder meer alle verpakkingen recycleerbaar of herbruikbaar maken.

Zalando start met verkoop schoonheidsproducten

23/03/2018

Zalando is vandaag in Duitsland gestart met de verkoop van schoonheidsproducten. Die stap werd in oktober al aangekondigd door het Duitse bedrijf en is nu dus een feit. Markten buiten Duitsland volgen wel pas later.

Eigenaar CK Hutchison zet stap opzij

19/03/2018

Li Ka-shing, de eigenaar en topman van CK Hutchison (het bedrijf achter ketens als Kruidvat en ICI Paris XL), zet half mei een stap opzij. Dan geeft de 89-jarige de fakkel door aan zijn oudste zoon, Victor Li.

Europa wil wereldwijd verbod op dierenproeven bij make-up

27/02/2018

Een aantal leden van het Europees Parlement stellen dat er werk moet worden gemaakt van een wereldwijd verbod op dierenproeven die worden uitgevoerd door cosmeticabedrijven. In Europa geldt zo’n verbod al.