Vakbonden en franchisenemers sceptisch over doorstart DA

Vakbonden en franchisenemers sceptisch over doorstart DA

De manier waarop de failliete drogisterijketen DA een doorstart neemt onder de vleugels van Nederlandse Drogisterij Service wordt niet op algemeen gejuich onthaald. Zowel de vakbonden als de franchisenemers zijn sceptisch.

Beschuldiging van doorgestoken kaart

De drogisterijketen DA heeft in Nederland 266 winkels, waarvan er zeven werden uitgebaat door het koepelbedrijf DA Retailgroep zelf. Alle andere winkels worden beheerd door verbonden zelfstandige ondernemers.

 

Vorige week vroeg het koepelbedrijf surseance van betaling aan. Het stond met de rug tegen de muur, omdat een groep franchisenemers had afgehaakt en een andere groep met betalingsproblemen kampte.

 

De surseance werd echter al na enkele dagen omgezet in een faillissement, waarna het bedrijf schuldenvrij kon worden overgenomen door Nederlandse Drogisterij Service.

 

De vakbonden en de advocaat van de franchisenemers van DA hebben niettemin twijfels bij de snelle oplossing. Ze wijzen er onder meer op dat directeur Ludwig Castelijns van Nederlandse Drogisterij Service-grootmoeder Mosadex de jongere broer is van topman Henk Castelijns, die DA sinds 1 oktober leidde. In een gesprek met de NOS zei advocaat Theunis Meijer van de franchisenemers dat de overnameconstructie welllicht al enige tijd in de week lag.

 

Topman DA ontkent opgezet plan

De bewering dat het om een doorgestoken kaart gaat, wordt door Henk Castelijns ontkend. Hij zegt dat de verkoop van DA aan Nederlandse Drogisterij Service niet door hem, maar door de curator werd afgehandeld.

 

Henk Castelijns blijft trouwens aan boord. Hij gaat de reorganisatie van DA onder de vluegels van Nederlandse Drogisterij Service zelfs leiden en laat daarbij al doorschemeren dat twee derde van het resterende personeelsbestand op het hoofdkantoor geen toekomst meer heeft bij het bedrijf. De afslanking vindt hij noodzakelijk, omdat DA met te hoge kosten kampte.

Tags: