Winkelketen Sabon in financiële nood

Winkelketen Sabon in financiële nood

De ambitieuze Nederlandse winkelketen Sabon zit in financiële problemen. Oorzaak is het falen van moederbedrijf Brand Funding om een voorgenomen kapitaalinjectie bij Sabon te realiseren.

Onverwachte problemen door weigering eigenaar

Mede door het gebrek aan nieuw kapitaal verwacht Sabon dit jaar een operationeel verlies van ongeveer 1,5 miljoen euro te lijden. Brand Funding denkt nog altijd dat er wel een toekomst is voor de winkelketen in huidverzorgingsproducten. De investeerder heeft naar eigen zeggen specialisten in de arm genomen die zich nu over de herstructurering van Sabon moeten buigen.

 

De problemen bij Sabon komen als een verrassing: in maart 2011 haalde Sabon nog vijf miljoen euro aan financiering binnen. Die zou worden gebruikt voor de opening van tien tot vijftien eigen winkels en een verdere uitbreiding van de samenwerking met V&D. Eerder dit jaar liet Sabon nog weten de grens van tachtig eigen winkels in Nederland, België en Duitsland te overschrijden door vijftien nieuwe vestigingen te openen.

 

Het Amerikaanse Sabon werd in 2005 door ondernemer Bob Ultee naar Nederland gehaald, nadat een poging om Starbucks te interesseren voor ons land was mislukt. Zelf omschrijft Ultee de formule als een 'snoepwinkeltje' in bodyproducts. Later werd Sabon door Ultee ondergebracht in Brand Funding, dat de laatste maanden in het nieuws kwam door de overname van Apple-ketens in Nederland en België.

Tags: