Zelfstandige drogist verliest steeds meer terrein

Zelfstandige drogist verliest steeds meer terrein

Drogisterijen van zelfstandige ondernemers maken nog 47 procent van het winkelbestand uit, maar zij ontvangen slechts 20 procent van de omzet. Het overgrote deel van de omzet in de drogmeticabranche stroomt in de kassa's van filiaalketens als Kruidvat.

Samenwerking en fusie van groothandels noodzakelijk

Volgens Het Financieele Dagblad wordt de positie van zelfstandigen zelfs steeds slechter: "Als het zo doorgaat, zitten ze snel rond de 15 procent", zegt retailadviseur Hans Beeftink. Die deed enkele jaren geleden onderzoek naar de positie van zelfstandige drogisterijen, maar merkt op dat met zijn conclusies, dat vergaande samenwerking onderling en met groothandels noodzakelijk is, nauwelijks iets is gedaan.

 

Het water staat veel zelfstandige drogisten aan de lippen: Beeftink schat dat zo'n 50 procent van de ondernemers moet teren op het eigen vermogen. "Die maken op papier niet per se verlies, maar ze halen ook geen normaal ondernemers­inkomen uit hun winkel."

 

De adviseur is nog altijd voorstander van een fusie tussen de vijf groothandels in de branche, met name Faco, Unipharma, Vriesia, DA en Holland Pharma. Aan de voorkant kunnen dan meerdere formules blijven bestaan, maar de bundeling van logistiek, marketing en inkoop is de enige manier om kosten te besparen en slagkracht te behouden.

 

De conclusies van Beeftink worden onderschreven door brancheorganisatie KNDB: "Hoe kunnen ruim 1100 zelfstandige drogisterijen die werken met 5 groothandels in hemelsnaam de strijd aanbinden met een partij die 800 winkels doet vanuit één organisatie?", aldus algemeen secretaris Nicole Hoetjes, verwijzend naar Kruidvat.

Tags: