Amazon test leveringen per drone in Sint-Truiden

Amazon test leveringen per drone in Sint-Truiden
Foto: Shutterstock

Een internationaal consortium van bedrijven gaat dronetests uitvoeren op de Limburgse campus DronePort. Onder de leden van het consortium is ook internetgigant Amazon.

 

DronePort

Op de oude militaire luchthaven van Brustem (nabij Sint-Truiden) is DronePort Campus gevestigd, een complex met kantoren, een incubator voor startende bedrijven en testfaciliteiten. Daar kunnen de leden experimenteren met drones in gecontroleerde testzones, zowel binnen als buiten. Verder kunnen er ook tests met drones plaatsvinden in combinatie met bemande vluchten. Al deze elementen maken van de campus een unieke en ook internationaal erg begeerde locatie.

 

DronePort opent volgende maand officieel de deuren en heeft nu al een samenwerkingsverband afgesloten met het SAFIR-consortium, een groepering van binnen- en buitenlandse spelers in de dronesector. SAFIR staat voor ‘Safe and Flexible Integration of initial U-Space Services in a Real Environment’, waarin U-space draait om droneactiviteiten op geringe hoogte. Onder meer Belgocontrol, Elia, de haven van Antwerpen, Proximus en Sabca maken deel uit van het consortium. Het budget komt voor 50% van de partners zelf en voor de andere helft van een EU-fonds.

 

Een van de leden van het consortium is Amazon Prime Air, de afdeling die de Amerikaanse online retailer heeft opgezet om dronetesten uit te voeren met het oog op pakjesbezorging. Ook in Sint-Truiden zal het bedrijf experimenteren met het bezorgen van pakjes per drone. Voor België is dat een primeur, in het Verenigd Koninkrijk werden twee jaar geleden al leveringen per drone uitgetest. Volgend jaar wil Amazon ook tests doen boven een stedelijke omgeving, meer bepaald boven Antwerpen.