Bas Group volgt klanten via wifi tot (over?) legale grenzen | RetailDetail

Bas Group volgt klanten via wifi tot (over?) legale grenzen

Bas Group volgt klanten via wifi tot (over?) legale grenzen

Retailer Bas Group is begonnen met het volgen van klanten via hun mobiele telefoon in alle 160 winkels van Dixons, MyCom en iCentre. Dankzij hun wifi-gebruik kan Bas Group meten hoeveel klanten er binnenkomen, hoe lang ze in de winkel blijven en of ze vaker zijn geweest.

Op het randje van legaal?

Volgens Tweakers worden de gegevens gebruikt om de personeelsinzet bij de winkels te optimaliseren. Via bluetooth en van infraroodcamera's zou de retailer ook te weten komen welke klanten er langs de winkel lopen, maar niet naar binnenkomen. Voor zo ver bekend zijn de ketens van Bas Group de eerste retailers in Nederland die op deze schaal gebruik maken van moderne technieken om klantenstromen in beeld te brengen.

 

Het is echter nog maar de vraag of dit helemaal legaal is: klanten worden niet gewaarschuwd dat ze gevolgd worden, waardoor het verzamelen van de gegevens eigenlijk niet is toegestaan. Via het MAC-adres van een mobiele telefoon kunnen de gegevens immers herleid worden naar concrete personen. Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens moeten consumenten dan ook actief 'nee' kunnen zeggen, als ze niet op deze manier gevolgd willen worden door een winkelketen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Fnac Darty en MediaMarkt Saturn sluiten inkoopalliantie

16/05/2018

De Franse elektronicaretailer Fnac Darty, de groep achter het Belgische Vanden Borre en het Nederlandse BCC, heeft een inkoopalliantie gesloten met concurrent MediaMarkt Saturn.

Amazon wil Walmart overtroeven in de Flipkart-deal

03/05/2018

De strijd om de Indische e-commercemarkt barst los: ook Amazon zou nu een gooi doen naar een meerderheidsaandeel in Flipkart. Daarmee hoopt het Walmart, dat al gesprekken was gestart met de Indische e-tailer, af te troeven.

"Amazon het goedkoopst, maar niet de beste service"

26/04/2018

Een onderzoek van De Standaard tussen honderd populaire elektrotoestellen wijst Amazon duidelijk aan als de goedkoopste. Klanten die een goede service willen, zijn echter beter af bij Coolblue en Media Markt.

Amazon brengt robots naar de huiskamer

24/04/2018

Amazon sleutelt in het geheim aan robots voor bij mensen thuis. Volgens persagentschap Bloomberg wil de technologiereus de robots nog dit jaar bij medewerkers in huis testen en de huisrobots mogelijk al in 2019 uitrollen.

Fnac Darty groeit verder dankzij samenwerkingen

23/04/2018

Elektronicareus Fnac Darty zag in het eerste kwartaal van 2018 de omzet licht groeien. De groep boekte naar eigen zeggen grote vooruitgang in zijn herstelplan: eind 2018 wil het bedrijf voor 130 miljoen euro aan synergievoordelen realiseren.

De ‘Schnäppcam’ lokt klanten weer naar de winkel

16/04/2018

De strijd aanbinden met webshops lijkt in deze tijd een verloren zaak voor veel fysieke winkels, maar niet alle winkeliers gooien zomaar de handdoek in de ring. Dat bewijst een Duitse witgoedhandelaar die een originele manier vond om klanten te lokken.