Bas Group volgt klanten via wifi tot (over?) legale grenzen | RetailDetail

Bas Group volgt klanten via wifi tot (over?) legale grenzen

Bas Group volgt klanten via wifi tot (over?) legale grenzen

Retailer Bas Group is begonnen met het volgen van klanten via hun mobiele telefoon in alle 160 winkels van Dixons, MyCom en iCentre. Dankzij hun wifi-gebruik kan Bas Group meten hoeveel klanten er binnenkomen, hoe lang ze in de winkel blijven en of ze vaker zijn geweest.

Op het randje van legaal?

Volgens Tweakers worden de gegevens gebruikt om de personeelsinzet bij de winkels te optimaliseren. Via bluetooth en van infraroodcamera's zou de retailer ook te weten komen welke klanten er langs de winkel lopen, maar niet naar binnenkomen. Voor zo ver bekend zijn de ketens van Bas Group de eerste retailers in Nederland die op deze schaal gebruik maken van moderne technieken om klantenstromen in beeld te brengen.

 

Het is echter nog maar de vraag of dit helemaal legaal is: klanten worden niet gewaarschuwd dat ze gevolgd worden, waardoor het verzamelen van de gegevens eigenlijk niet is toegestaan. Via het MAC-adres van een mobiele telefoon kunnen de gegevens immers herleid worden naar concrete personen. Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens moeten consumenten dan ook actief 'nee' kunnen zeggen, als ze niet op deze manier gevolgd willen worden door een winkelketen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Leapp maakt doorstart in Nederland

20/07/2018

Leapp , een retailer van tweedehands Apple-toestellen, maakt in Nederland een doorstart onder leiding van het investeringsbedrijf van de oprichter. Begin juni ging de keten failliet, maar eind juli zou ze al opnieuw starten.

Samsung maakt zich zorgen over eigen groei

06/07/2018

Technologiegigant Samsung is niet positief over de eigen resultaten. Het Zuid-Koreaanse bedrijf verwacht een niet al te geweldige groei in het tweede kwartaal van dit jaar: de verkoop van smartphones stelt teleur.

Ceconomy verkoopt zijn Russische divisie

21/06/2018

Ceconomy, het moederbedrijf van MediaMarkt, werd nooit succesvol op de Russische markt. Het heeft nu een ruildeal bereikt met de lokale elektroketen M.video, waarin het ook een participatie neemt.

Coolblue haalt 311 miljoen euro Belgische omzet

15/06/2018

De Nederlandse elektronicaretailer Coolblue realiseerde vorig jaar in België een recordomzet van 311 miljoen euro. Het bedrijf maakt ook bekend nieuwe, lokale depots te openen voor de uitrol van witgoed in Wallonië. 

LVMH-topman Arnault pompt miljoenen in BackMarket

14/06/2018

BackMarket, een Franse start-up die zich positioneert als (super)marktplaats voor ‘refurbished’ ofte ‘opgelapte’ tweedehandse smartphones, tablets en laptops, heeft zopas 41 miljoen euro groeigeld opgehaald.

Coolblue sluit honderden webshops

11/06/2018

Webshopgroep Coolblue gaat een eind maken aan zijn honderden afzonderlijke webshops (denk aan smartphonestore.nl of pdashop.be). In de plaats daarvan wordt alles gecentraliseerd op de Coolblue-pagina, waardoor een uitbreiding naar andere talen en landen veel sneller zou kunnen gebeuren.