Bas Group volgt klanten via wifi tot (over?) legale grenzen

Bas Group volgt klanten via wifi tot (over?) legale grenzen

Retailer Bas Group is begonnen met het volgen van klanten via hun mobiele telefoon in alle 160 winkels van Dixons, MyCom en iCentre. Dankzij hun wifi-gebruik kan Bas Group meten hoeveel klanten er binnenkomen, hoe lang ze in de winkel blijven en of ze vaker zijn geweest.

Op het randje van legaal?

Volgens Tweakers worden de gegevens gebruikt om de personeelsinzet bij de winkels te optimaliseren. Via bluetooth en van infraroodcamera's zou de retailer ook te weten komen welke klanten er langs de winkel lopen, maar niet naar binnenkomen. Voor zo ver bekend zijn de ketens van Bas Group de eerste retailers in Nederland die op deze schaal gebruik maken van moderne technieken om klantenstromen in beeld te brengen.

 

Het is echter nog maar de vraag of dit helemaal legaal is: klanten worden niet gewaarschuwd dat ze gevolgd worden, waardoor het verzamelen van de gegevens eigenlijk niet is toegestaan. Via het MAC-adres van een mobiele telefoon kunnen de gegevens immers herleid worden naar concrete personen. Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens moeten consumenten dan ook actief 'nee' kunnen zeggen, als ze niet op deze manier gevolgd willen worden door een winkelketen.

Tags: