Belgen zamelen record aan afgedankt elektro weer in | RetailDetail

Belgen zamelen record aan afgedankt elektro weer in

Belgen zamelen record aan afgedankt elektro weer in

De Belgische bevolking leverde in 2016 voor bijna 115.000 ton aan afgedankt elektromateriaal weer in. Dat is een nieuw record. Toch zal er nog een tandje moeten worden bijgestoken om tegen 2019 het objectief te halen.

Na jaren van daling weer een toename


De jongste drie jaar zat de inzameling van lampen en elektromateriaal – alles wat op baterijen werkt of waaraan een snoer hangt – door Recupel in een dalende beweging. In 2012 werd een voorlopige top van 114.443 ton aan afgedankt materiaal weer ingeleverd om vervolgens te dalen naar 111.357 ton in 2015. Of omgerekend per inwoner van 10,1 kg naar 9,57 kg.

 

In 2016 was er echter weer een kentering. De bijna 115.000 ton aan ingezamelde apparaten kwamen overeen met meer dan 32 miljoen toestellen. Per inwoner ging het om 10,2 kg.

 

Succes van recyclagepunten
 

Vooral de inzameling van lampen en klein elektro zaten in de lift. In beide gevallen werd een groei met meer dan 20 procent opgetekend. Algemeen directeur Peter Sabbe schrijft dat onder meer toe aan de uitbreiding en het succes van de recyclagepunten in warenhuizen, zelfbouwmarkten en elektrozaken. Ook in 2017 wil Recupel daar verder op inzetten.

 

Naast de recyclagepunten zamelt Recupel afgedankte elektro in via recyclageparken, kringwinkels (waar ze eventueel een tweede leven kunnen krijgen), en de winkels waar de consument een nieuw toestel koopt.

 

Nog tandje bijsteken

 

Het succes van de inzameling belet niet dat er nog een tandje moet worden bijgestoken. Met de huidige cijfers wordt 40% van het elektromateriaal gerecycleerd. Afspraken in de Europese Unie hebben de lat tegen 2019 op 65% gelegd.

 

Na recyclage krijgt meer dan 90% van de ingezamelde fracties weer een nuttige aanwending.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Fnac Darty en MediaMarkt Saturn sluiten inkoopalliantie

16/05/2018

De Franse elektronicaretailer Fnac Darty, de groep achter het Belgische Vanden Borre en het Nederlandse BCC, heeft een inkoopalliantie gesloten met concurrent MediaMarkt Saturn.

Amazon wil Walmart overtroeven in de Flipkart-deal

03/05/2018

De strijd om de Indische e-commercemarkt barst los: ook Amazon zou nu een gooi doen naar een meerderheidsaandeel in Flipkart. Daarmee hoopt het Walmart, dat al gesprekken was gestart met de Indische e-tailer, af te troeven.

"Amazon het goedkoopst, maar niet de beste service"

26/04/2018

Een onderzoek van De Standaard tussen honderd populaire elektrotoestellen wijst Amazon duidelijk aan als de goedkoopste. Klanten die een goede service willen, zijn echter beter af bij Coolblue en Media Markt.

Amazon brengt robots naar de huiskamer

24/04/2018

Amazon sleutelt in het geheim aan robots voor bij mensen thuis. Volgens persagentschap Bloomberg wil de technologiereus de robots nog dit jaar bij medewerkers in huis testen en de huisrobots mogelijk al in 2019 uitrollen.

Fnac Darty groeit verder dankzij samenwerkingen

23/04/2018

Elektronicareus Fnac Darty zag in het eerste kwartaal van 2018 de omzet licht groeien. De groep boekte naar eigen zeggen grote vooruitgang in zijn herstelplan: eind 2018 wil het bedrijf voor 130 miljoen euro aan synergievoordelen realiseren.

De ‘Schnäppcam’ lokt klanten weer naar de winkel

16/04/2018

De strijd aanbinden met webshops lijkt in deze tijd een verloren zaak voor veel fysieke winkels, maar niet alle winkeliers gooien zomaar de handdoek in de ring. Dat bewijst een Duitse witgoedhandelaar die een originele manier vond om klanten te lokken.