Ceconomy zet CEO na nog geen jaar af

Foto: Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Ceconomy, de holding boven Media Markt en Saturn, zet Jörn Werner aan de deur. De topman was nochtans pas sinds maart aan de slag en volop bezig met herstructureren.

 

Forse besparingen en ontslagrondes

Na amper tweehonderd dagen wil Ceconomy zijn CEO al vervangen in zijn functie. De raad van bestuur beslist donderdag over het lot van de topman, maar laat nu al in een mededeling weten dat er geen vertrouwen meer is in een toekomst samen. In zijn korte tijd aan het roer – Werner is op 31 januari benoemd en ging in maart aan de slag – zou hij "noch het management noch de medewerkers hebben kunnen begeesteren", aldus Manager Magazin.

 

Van bij zijn aantreden lanceerde de topman nochtans een ambitieus besparingsplan, dat in eerste instantie positief werd onthaald op de beurs. Zijn herstructureringsplan hield onder meer het schrappen van 500 banen, het centraliseren van taken en tot 130 miljoen euro aan jaarlijkse kostenbesparingen in.

 

In mei is de uitvoering van het plan in gang gezet, maar de stappen lijken zich nog niet meteen te vertalen naar betere bedrijfsprestaties. De verliezen blijven zich opstapelen en de omzet stagneert. Ook online steeg de omzet in het kwartaal tot augustus slechts 1,7%.

 

Geduld op of machtsstrijd?

Hoewel Werner toen beloofde dat het bedrijf de verwachtingen voor dit boekjaar toch zou halen, lijkt het geduld bij de raad van bestuur al op. Ook vermoedt Manager Magazin dat de CEO zich te veel in een interne machtsstrijd heeft laten betrekken en dat daardoor nu zijn kop moet rollen.

 

Nog deze week wordt een finaal oordeel geveld over de toekomst van de topman. Wellicht staat zijn opvolger al klaar in de coulissen, want de vervanger zou volgens de raad van bestuur nog voor november worden aangesteld.