Chinezen azen op huishoudapparaten Philips

Foto: Akhmad Dody Firmansyah / Shutterstock.com

Komen de Senseo- en Airfryer-toestellen van Philips in Chinese handen? Bij de verkoop van de huishoudtak van Philips hebben drie Chinese partijen momenteel de bovenhand, al zijn er nog geïnteresseerden. 

 

Drie miljard euro

Drie partijen zijn nog in de running om de afdeling huishoudelijke apparaten van Philips over te nemen, zo bericht het Financieele Dagblad. Ze hebben elk meer dan drie miljard euro geboden op de strijkijzers, Senseo-koffietoestellen, Airfryers en meer van de Nederlandse producent. Het gaat met name om de Chinese investeerdersgroepen Hillhouse Capital, CDH Investments en Citic Capital. Die laatste is ook gelinkt aan de Chinese staatsgebonden elektronicaholding TCL.


Er waren nog meer overnamekandidaten, waaronder grote Westerse investeerders zoals meer CVC, Apollo en Bain, maar die zouden niet mee zijn genomen naar een volgende ronde. Mogelijk krijgen ze wel nog de kans om hun bod te verhogen of zich te verenigen met een van de Chinese bieders. Philips houdt bovendien een achterdeur open: als de verkoop niet het gewenste resultaat oplevert, kan de huishoudafdeling nog naar de beurs worden gebracht.


De elektronische huishouddivisie van Philips staat al sinds begin 2020 in de etalage, maar door de coronacrisis werden de plannen tijdelijk in de koelkast gezet. Dit najaar werd het verkoopproces opnieuw opgestart. In totaal stelt de afdeling 6.000 mensen tewerk, waarbij R&D en het hoofdkantoor in Nederland zijn gevestigd maar veel van de productiefaciliteiten in Azië. De jaaromzet zal naar verwachting 2,3 miljard euro bedragen, de brutowinst zo’n 260 miljoen euro.