Darty verkiest Conforama boven Fnac

Darty verkiest Conforama boven Fnac

De Franse elektroketen Darty, de moeder van het Belgische Vanden Borre en het Nederlandse BCC, stuurt Fnac dan toch wandelen. De groep gaat in op het bod van Steinhoff International, het Zuid-Afrikaanse moederconcern van de Franse woonketen Conforama.

Liever cash dan ‘cash + aandelen’

Het kan verkeren: in november vorig jaar stemde Darty nog in met een overnamebod van de Franse entertainmentgroep Fnac, maar begin maart viel er plots, ongevraagd, een informeel tegenbod binnen van het Zuid-Afrikaanse Steinhoff. Het moederbedrijf van Conforama, dat noteert op de Londense beurs, wilde voor Darty evenveel op tafel leggen als Fnac, maar was wel bereid die deal volledig met klinkende munt te betalen (terwijl Fnac een deel in cash en de rest in aandelen zou betalen).

 

Vrijdag liet de raad van bestuur van Darty dan via een persbericht weten “de aandeelhouders unaniem aan te bevelen in te gaan op het bod” van Conforama. Daarmee moet David de duimen leggen voor Goliath, want terwijl Steinhoff International 20 miljard euro waard is op de beurs, bedraagt de marktkapitalisatie van Fnac amper 1,01 miljard euro.

 

Twee complementaire winkelketens

Conforama, na Ikea de grootste woonwinkelketen van Frankrijk (met een marktaandeel van 15,7%), hoopt met de overname synergieën te realiseren op het vlak van aankoop en logistiek: Conforama realiseert nu al 40% van zijn totale omzet (3,2 miljard euro) via de verkoop van televisies, vaatwassers en andere huishoudelektro.

 

Daarnaast blijken beide winkelnetwerken geografisch zeer complementair: terwijl Darty vooral in stadscentra en shoppingcentra gevestigd is, baat Conforama hoofdzakelijk baanwinkels uit. Darty telt in Frankrijk 263 vestigingen, Conforama 204. Ter vergelijking: Fnac telt er in Frankrijk 116.