Dumbphones bezig aan comeback | RetailDetail

'Dumbphones' bezig aan comeback

'Dumbphones' bezig aan comeback

De grote smartphonebedrijven moeten rekening houden met de terugkeer van de 'dumbphones': die telefoons beschikken over een pak minder functies, maar sinds enkele maanden is de verkoop terug aan een opmars bezig.

Lage prijs, lange batterijduur

Vooral in opkomende markten doen de ‘domme’ telefoons het goed: zo steeg de verkoop in Afrika in het tweede kwartaal van 2016 met 32%, terwijl de verkoop van smartphones met 5,2% daalde. Experts verwachten ook dat die opmars nog een tijdje zal aanhouden, vooral dankzij de lagere prijs van de toestellen. Een gemiddelde smartphone kost immers ongeveer 240 euro, voor  een dumbphone is dat slechts 18 euro. De Nokia 3310, de immens populaire gsm die binnenkort zijn terugkeer maakt, kost 49 euro en is dus zelfs nog in het duurdere segment te vinden.

 

Niet enkel de prijs is de reden waarom opkomende markten zo’n fan zijn van de toestellen: ook de batterijduur draagt bij aan het succes. Omdat de telefoons minder functies hebben, verbruiken ze ook minder energie en gaat de batterij ook veel langer mee. Het is een klacht die mensen al jaren hebben over smartphones en die nog nijpender is in landen waar elektriciteit niet zomaar overal verkrijgbaar is.

 

Interessante functies

Daarnaast slagen de producenten van de eenvoudige modellen er in om toch interessante functies toe te voegen aan de toestellen. Zo zou één producent werken aan een telefoon die het mogelijk maakt om gratis gesprekken te voeren via mobiel internet, en dat voor een prijs van nog geen 20 euro. Tot slot heeft ook de opkomst van betaalsystemen die werken via sms bijgedragen tot de comeback van de dumbphone. In verschillende opkomende markten zijn die diensten bijzonder populair.

 

Experts verwachten nu dat grote fabrikanten van smartphones het in de toekomst wel eens moeilijk kunnen hebben met de opmars van de eenvoudigere modellen, vooral dan in opkomende markten. Zij zullen ook moeten inzeten op goedkopere modellen die voldoen aan de eisen van de consument, maar met minder snufjes die amper of niet gebruikt worden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Leapp maakt doorstart in Nederland

20/07/2018

Leapp , een retailer van tweedehands Apple-toestellen, maakt in Nederland een doorstart onder leiding van het investeringsbedrijf van de oprichter. Begin juni ging de keten failliet, maar eind juli zou ze al opnieuw starten.

Samsung maakt zich zorgen over eigen groei

06/07/2018

Technologiegigant Samsung is niet positief over de eigen resultaten. Het Zuid-Koreaanse bedrijf verwacht een niet al te geweldige groei in het tweede kwartaal van dit jaar: de verkoop van smartphones stelt teleur.

Ceconomy verkoopt zijn Russische divisie

21/06/2018

Ceconomy, het moederbedrijf van MediaMarkt, werd nooit succesvol op de Russische markt. Het heeft nu een ruildeal bereikt met de lokale elektroketen M.video, waarin het ook een participatie neemt.

Coolblue haalt 311 miljoen euro Belgische omzet

15/06/2018

De Nederlandse elektronicaretailer Coolblue realiseerde vorig jaar in België een recordomzet van 311 miljoen euro. Het bedrijf maakt ook bekend nieuwe, lokale depots te openen voor de uitrol van witgoed in Wallonië. 

LVMH-topman Arnault pompt miljoenen in BackMarket

14/06/2018

BackMarket, een Franse start-up die zich positioneert als (super)marktplaats voor ‘refurbished’ ofte ‘opgelapte’ tweedehandse smartphones, tablets en laptops, heeft zopas 41 miljoen euro groeigeld opgehaald.

Coolblue sluit honderden webshops

11/06/2018

Webshopgroep Coolblue gaat een eind maken aan zijn honderden afzonderlijke webshops (denk aan smartphonestore.nl of pdashop.be). In de plaats daarvan wordt alles gecentraliseerd op de Coolblue-pagina, waardoor een uitbreiding naar andere talen en landen veel sneller zou kunnen gebeuren.