EU oordeelt: "Elektronica moet hersteld kunnen worden"

EU oordeelt: "Elektronica moet hersteld kunnen worden"
Shutterstock.com

Europa wil dat consumentenelektronica (zoals laptops of smartphones) duurzamer gemaakt worden, zodat ze makkelijker te herstellen of recycleren zijn. Dat staat in het actieplan voor een circulaire economie dat de Europese Commissie gisteren voorstelde in het kader van haar Green Deal.

 

Circulair model

Op dit moment wordt slechts 40% van het elektronisch afval in Europa gerecycleerd. Dat moet veel beter, vindt Europese Commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij, Virginijus Sinkevičius. Hij wijst er in De Standaard op dat producten nu bij het afval belanden, omdat de batterij niet vervangbaar is of omdat bepaalde materialen niet recupereerbaar zijn. "Sommige apparaten hebben een voorgeprogrammeerde levenscyclus", voegde hij er nog aan toe.

 

De Europese Commissie wil dat de consument een recht op herstelling krijgt voor elektronische apparaten. Op dit moment bestaan er enkel normen over het maximale energieverbruik van de toestellen. "Je moet onderdelen kunnen vervangen of herstellen en software kunnen updaten", zegt Sinkevičius. Volgend jaar zal de Europese Commissie daarover met een voorstel komen. De nieuwe richtlijn zou ook gelden voor printers en inktpatronen, al kan de sector zelf ook voorstellen doen om de duurzaamheid te vergroten.

 

In maart volgend jaar wordt ook al een richtlijn van kracht die fabrikanten van onder meer wasmachines, televisies en koelkasten ertoe verplicht om hun producten duurzamer en herstelbaarder te maken.