Fnac Darty zet jaar sterk in

Shutterstock.com

Ondanks een sterk eerste kwartaal handhaaft Fnac Darty zijn vooruitzichten voor 2021 en mikt het op een lichte groei van de omzet en het bedrijfsresultaat ten opzichte van 2020.

 

Lockdowneffect

Fnac Darty, tevens eigenaar van Vanden Borre, heeft een goed eerste kwartaal achter de rug. Het Franse elektroconcern boekte een omzet van 1,82 miljard euro, een stijging met 22% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De specialist in cultuur-, vrijetijds- en huishoudelijke artikelen realiseerde die groei ondanks coronabeperkingen in zowat alle landen waar hij actief is. De online verkoop steeg met 45% en vertegenwoordigt nu 28% van de totale omzet. Langs de andere kant kon Fnac Darty ook profiteren van een gunstig vergelijkingseffect: nadat de eerste lockdown vorig jaar op 15 maart inging, bleef het overgrote deel van de winkels gedurende weken volledig gesloten.

 

De omzet in de regio Frankrijk-Zwitserland steeg met bijna een kwart tot 1,51 miljard euro. Alle soorten huishoudhoudapparaten verkochten erg goed net als consumentenelektronica voor thuiswerk. Fnac Darty zet ook steeds meer in op diversificatie en noteerde dubbelcijferige groei in de segmenten Home & Design, Urban Mobility en Games & Toys. In de loop van het kwartaal werd een exclusief partnerschap gesloten met RED Electric, de Franse leider op het gebied van elektrische scooters, voor de distributie van zijn innovatieve E-model.

 

In België en Luxemburg steeg de omzet met 16,7% tot 168 miljoen euro, onder impuls van een sterke vraag naar huishoudproducten en andere technische producten. In Spanje en Portugal was er een eerder bescheiden groei van 3,5%.

 

Voorzichtigheid

Ondanks de zeer bemoedigende start van het jaar in een nog steeds onzeker gezondheidsklimaat, handhaaft de groep haar vooruitzichten voor 2021 en mikt ze op een lichte groei van de inkomsten en van het bedrijfsresultaat ten opzichte van 2020. Het bedrijf verwijst met name naar de ticketingactiviteiten die in het beste geval niet vóór de tweede helft van 2021 naar een normaal peil zullen terugkeren. Verder verwacht Fnac Darty dat het economisch herstel op het Iberisch Schiereiland trager zal verlopen dan in de andere landen waar de groep actief is.