Fnac Darty zoekt partner voor Nederlandse tak BCC

Fnac Darty zoekt partner voor Nederlandse tak BCC
Shutterstock.com

Door de sociale onrust in Frankrijk heeft Fnac Darty een tegenvallend vierde kwartaal achter de rug. In de marge raakte ook bekend dat het bedrijf een partner zoekt voor zijn Nederlandse dochter BCC.

 

70 miljoen schade

Gisteren maakte Fnac Darty zijn voorlopige cijfers voor 2019 bekend: daarin stelt de retailer dat de stakingen in Frankrijk tegen de pensioenhervorming het bedrijf naar schatting 70 miljoen euro aan omzet hebben gekost in december, de cadeaumaand bij uitstek. "Voor het tweede achtereenvolgende jaar wordt de handel in Frankrijk aangetast door sociale bewegingen in december, de meest kritieke periode voor onze sector", citeert Le figaro algemeen directeur Enrique Martinez. In 2018 schatte Fnac Darty de schade van de gele hesjes nog op 45 miljoen euro.

 

De jaaromzet van de groep (exclusief Nederland) zou nu moeten uitkomen op 7,34 miljard euro, een stijging van 0,7% ten opzichte van 2018, in wat Fnac Darty omschrijft als een "bijzonder moeilijke context voor de distributiesector." Het concern verwacht een bedrijfswinst van 293 miljoen euro, in 2018 bedroeg die nog 304 miljoen euro.

 

Het Franse concern kondigde donderdag ook aan dat het een partner zoekt voor de activiteiten van zijn Nederlandse dochteronderneming BCC. Of het gaat om een operationele dan wel een financiële partner (of een combinatie van beide), is op dit moment niet duidelijk.