Handelsoorlog halveert winst Samsung

Handelsoorlog halveert winst Samsung
Shutterstock.com

Samsung zag in het derde kwartaal zijn winst fors dalen. Vooral de lagere prijzen van geheugenchips en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China speelden het elektronicabedrijf parten.

 

Forse winstdaling

Samsung Electronics realiseerde in het derde kwartaal een omzet van 62 biljoen Zuid-Koreaanse won (47 miljard euro), een daling met 5,3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst liep met meer dan de helft terug en zakte van 17,57 naar 7,78 biljoen Zuid-Koreaanse won (6 miljard euro).

 

De divisie consumentenelektronica groeide met 7%, vooral onder impuls van sterke verkopen van grote QLED-tv’s. Door toenemende concurrentie (en lagere marges) lag de winst hier een fractie lager dan een jaar geleden. De mobiele tak zag de omzet toenemen met 17% en de winst met 32%. De Note 10 en A-Series toestellen deden het zeer goed. Samsung verwacht komend jaar veel van de verdere uitrol van 5G-toestellen.

 

De afdeling ‘Device Solutions’ (met onder meer geheugenchips) moest wel forse klappen incasseren. De omzet daalde met 23% en de winst zelfs met 71%: de erg lage geheugenchipprijzen zijn de voornaamste oorzaak van de forse winstdaling.