Huawei groeit fors ondanks Amerikaanse sancties

Huawei groeit fors ondanks Amerikaanse sancties
Shutterstock.com

Telecomfabrikant Huawei lijkt weinig hinder te ondervinden van de Amerikaanse sancties. Het Chinese bedrijf zag in de eerste zes maanden van het jaar de omzet flink oplopen.

 

118 miljoen smartphones

De totale omzet van Huawei in de eerste helft van 2019 bedroeg 401,3 miljard yuan (52,3 miljard euro). Dat is een stijging met ruim 23% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het technologiebedrijf boekte een nettowinst van omgerekend 4,5 miljard euro.

 

De consumentendivisie blijft de grootste inkomstenbron van het bedrijf, goed voor een omzet van 220,8 miljard yuan (28,8 miljard euro). In de eerste zes maanden van het jaar verkocht Huawei liefst 118 miljoen smartphones (inclusief de verkopen van dochteronderneming Honor), een stijging met 24 miljoen stuks. Ook de verkoop van andere consumentenproducten zoals tablets, pc’s en wearables deed het goed.

 

Zwarte lijst

Huawei levert ook allerlei apparatuur voor 4G- en 5G-netwerken. Deze netwerkdivisie haalde een omzet 146,5 miljard yuan (19,1 miljard euro). Het bedrijf heeft naar eigen zeggen intussen ruim 50 contracten afgesloten voor de uitrol van 5G. De B2B-afdeling boekte dan weer een omzet van 31,6 miljard yuan (4,1 miljard euro). Onder meer clouddiensten, datacenters en artificiële intelligentie vallen onder deze divisie.

 

In mei werd Huawei nochtans door de Amerikaanse president Trump op een zwarte lijst gezet, al zijn de sancties intussen wel afgezwakt. Voorlopig lijkt de schade in ieder geval mee te vallen voor het Chinese bedrijf. Huawei heeft ook alle vertrouwen in de toekomst en zegt dat de geplande investeringen, waaronder 120 miljard yuan (17,4 miljard euro) in R&D, gewoon doorgaan.