Lenovo heeft zijn zinnen gezet op pc’s van Fujitsu

Lenovo heeft zijn zinnen gezet op pc’s van Fujitsu

Lenovo heeft zijn zinnen gezet op pc’s van Fujitsu

Volgens de doorgaans goed geïnformeerde Japanse zakenkrant Nikkei onderhandelt het Chinese Lenovo met het Japanse Fujitsu over de overname van de pc-afdeling van die laatste. Wellicht zou er nog deze maand een akkoord komen.

Stagnerende pc-markt

Een bron die nauw betrokken is bij de onderhandelingen vertelde de zakenkrant dat er mogelijk nog deze maand een deal uit de bus komt. Lenovo, ’s werelds grootste fabrikant van pc’s, zou daarbij 2.000 medewerkers van de pc-tak van Fujitsu overnemen. In een reactie liet Fujitsu weten “diverse opties voor zijn pc-afdeling” te bekijken en dat er “nog geen beslissing over de toekomst ervan” is gevallen. Lenovo weigerde elke commentaar.

 

De gesprekken zijn een zoveelste stap in de consolidatiegolf die nu al enkele jaren bezig is in de pc-markt. Die heeft nog altijd zwaar te lijden onder de opkomst van de smartphones en de tablets, waardoor almaar minder gezinnen nog een echte pc in huis halen. Voor de pc-fabrikanten betekent dat dalende volumes en krimpende marges, wat de groten ertoe aanzet dan maar de kleintjes op te kopen om zo hun marktaandeel op te krikken.

 

Volgens de recentste cijfers van marktonderzoeksbureau IDC werden er in het tweede kwartaal van dit jaar nog 62,4 miljoen pc’s verkocht, alweer een daling met net geen 5% (al hadden analisten nog erger verwacht). Met een marktaandeel van 21,2% is Lenovo het nummer één op die markt, op de voet gevolgd door HP (20,8%) en Dell (16%).

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Erotiekketen Christine le Duc wil weer verleiden

14/08/2018

De keten van eroticashops Christine le Duc wil in Nederlandse handen een nieuwe verleidingspoging wagen. Gered uit het failliete concern Beate Uhse, zet de retailer haar zinnen op de Belgische en Nederlandse markt.

Media Markt boet voor Metro en voor Turkije

14/08/2018

Ceconomy, het moederbedrijf van Media Markt en Saturn, stagneerde in het voorbije kwartaal. De elektronicagroep moet op de beurs ook boeten voor de aandelendip bij Metro, de holding waarvan het vorig jaar afsplitste, en bezorgdheden om de Turkse expansie.

Sports Direct koopt failliete warenhuisketen House of Fraser

10/08/2018

Mike Ashley, de eigenaar van Sports Direct, koopt de Britse warenhuisketen House of Fraser voor zo’n 100 miljoen euro. De overname komt er luttele uren nadat de 169-jarige keten het faillissement aanvroeg.

United Petfood blijft op overnamepad

09/08/2018

United Petfood, fabrikant van honden- en kattenbrokken en hofleverancier van menig huismerk van supermarkten, rijgt de overnames aan elkaar. Een maand na de overname van een Spaanse concurrent doen de Gentenaars dat kunstje nog eens over in Roemenië.

Decathlon neemt Zwitserse sportketen Athleticum over

09/08/2018

Decathlon neemt de Zwitserse sportketen Athleticum over. Verkoper Maus Frères krijgt een minderheidsbelang in Decathlon Zwitserland, een overnamebedrag is niet meegedeeld.

Heineken investeert miljarden in China

03/08/2018

Brouwerijgroep Heineken neemt een belang van 40% in China Resources Beer Holdings, de grootste brouwer van China en de eigenaar van het grootste biermerk ter wereld, Snow Beer. De deal geeft de Nederlanders een betere toegang tot de enorme Chinese markt.