MediaMarkt slachtoffer van internationale cyberaanval

Thijs de Graaf / Shutterstock.com

MediaMarkt en zijn winkels zijn getroffen door een grootschalige cyberaanval. De computersystemen van de elektronicaretailer zouden internationaal worden ‘gegijzeld’ door een ransomware-aanval.

 

Alles op slot

Medewerkers van MediaMarkt kregen vanmorgen de boodschap om de computers in de winkels momenteel niet te gebruiken. Dat geldt ook voor de Nederlandse, Belgische en Duitse winkels. Het personeel wordt gevraagd om de kassa’s te ontkoppelen van het internet en de systemen niet opnieuw op te starten, zo bericht RTL Nieuws.

 

Er zou sprake zijn van een ransomware-aanval, waarbij de computersystemen gegijzeld worden door hackers. Alles zou versleuteld zijn. Of er klantendata zijn gelekt, wil de retailer nog niet kwijt. “We zijn alles op dit moment aan het onderzoeken”, aldus woordvoerster Janick De Saedeleer. “Ik kan alleen bevestigen dat het om een internationale aanval gaat.”

 

De winkels blijven volgens De Saedeleer gewoon open en ook de onlineverkoop loopt door. Wel zouden de winkels alleen nog fysieke producten uit de winkel kunnen scannen en afrekenen, aangezien de verbinding tot het internet is verbroken. Ook het afhalen en retourneren van online bestelde pakketjes kan daardoor niet. Producten verzenden vanuit de winkels kan evenmin.