Nieuwe winstwaarschuwing voor Sony

Nieuwe winstwaarschuwing voor Sony

Sony heeft voor de tweede keer in korte tijd een winstwaarschuwing voor het lopende boekjaar de wereld ingestuurd. Het Japanse concern zit al een tijdje in de problemen en de kwakkelende filmdivisie doet daar nu nog een schepje bovenop.

Afschrijving van bijna een miljard euro

Het ooit zo ongenaakbare Sony zit in de hoek waar de klappen vallen: de Japanse reus laat weten voor het huidige boekjaar (dat nog loopt tot eind maart) fors minder winst te verwachten. De brutowinst zou naar verwachting uitkomen op 26 miljard yen, iets meer dan 200 miljoen euro en een pak minder dan de eerder gemelde 60 miljard yen (ca. 500 miljoen euro). Nochtans was dat ook al een verlaging van de voorgaande raming.

 

De tweede winstwaarschuwing in korte tijd is een rechtstreeks gevolg van de dramatische ontwikkelingen op de markt van dvd's en blu-ray discs: daardoor zag Sony zich maandag nog verplicht 112 miljard yen (een slordige 900 miljoen euro) af te schrijven op zijn filmtak, die zo’n 10% van de groepsomzet vertegenwoordigt en eigenlijk de slabakkende verkoop van de elektronicadivisie moest goedmaken.

 

Daarmee lijkt maar geen einde te komen aan de negatieve spiraal waarin Sony beland is: vorig jaar moest het al zijn productie stilleggen na zware aardbevingen, en ook de verkoop van de batterijdivisie bracht minder geld op dan gehoopt. De beleggers kunnen er alvast niet om lachen: zij sturen het aandeel nu al voor de vijfde dag op rij lager in Tokio.