Nog geen nieuwe cao voor supermarkten in zicht

Nog geen nieuwe cao voor supermarkten in zicht

De onderhandelingen rond een nieuwe cao voor supermarkten willen niet vlotten. De werkgeversorganisaties wijzen daarbij vooral naar de bonden, die zich te weinig flexibel zouden opstellen.

Grotere flexibiliteit

"Volgens de FNV doe ik geen enkele handreiking en ben ik alleen aan het inbeuken op de cao", zegt Maxime Verhagen van Bouwend Nederland aan De Telegraaf. "Maar wij willen een moderne cao met een forse loonsverhoging. We hebben een aanbod op tafel liggen van 4%, mits we komen tot meer maatwerk."


Ook Patricia Hoogstraten van het Vakcentrum Levensmiddelen is die mening toegedaan. Zij wil dat de nieuwe cao een grotere flexibiliteit toelaat, zodat zowel werknemers en werkgevers zich kunnen aanpassen aan de verwachtingen van de consument.


"Onze cao stamt nog uit de tijd dat winkels maximaal 52 uur openwaren", zegt ze. "De consument eist nu van ons dat we veel flexibeler zijn, dat we veel langer op zijn, tot 80 uur. Voor al die extra eisen hebben we een grote flexibele schil nodig. Daar springen werknemers ook op in. En daar moeten onze arbeidsvoorwaarden op aangepast worden."


Het zou net die flexibiliteit zijn die door de bonden worden tegengehouden. Zij eisen onder andere een extra inconventiëntietoeslag. De onderhandelingen rond de cao zijn al sinds 2012 aan de gang.

Tags: