Omzetrecord voor Apple dankzij succes iPhone

Omzetrecord voor Apple dankzij succes iPhone

Het voorbije kwartaal heeft het Amerikaanse Apple dankzij de aanhoudende populariteit van de iPhone een omzetrecord weten te behalen. In de laatste drie maanden van 2016 werden immers aanzienlijk meer smartphones van Apple verkocht.

Bijna 80 miljoen verkochte iPhones

De totale omzet van Apple kwam in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar uit op 78,4 miljard dollar (73 miljard euro), 3% meer dan in 2015. Dat had het te danken aan de verkoop van maar liefst 78,3 miljoen iPhones, 5% meer dan een jaar eerder. De verkoop van iPads daalde wel met een vijfde, terwijl de verkoop van de Mac-computers stabiliseerde. De nettowinst daalde wel met 2,5% naar 17,9 miljard dollar (16,5 miljard euro).

 

Apple introduceerde in het najaar van 2016 de iPhone 7, die vooral in de Verenigde Staten, Canada, West-Europa, Japan en Australië sterk verkocht. In China daalde de verkoop dan weer met 12% door de sterke concurrentie van lokale merken.

 

Apple verwacht voor het lopende kwartaal een omzet tussen 51,5 en 53,5 miljard dollar (48 tot 50 miljard euro). Dat is licht onder de verwachtingen van analisten, die rekenden op een omzet van 54 miljard dollar.