Ondanks tegenvallende verkoop recordwinst voor Apple | RetailDetail

Ondanks tegenvallende verkoop recordwinst voor Apple

Ondanks tegenvallende verkoop recordwinst voor Apple
Shutterstock

Apple heeft in het eerste kwartaal van zijn boekjaar, dat eindigde op 30 december 2017, zijn records qua omzet en winst weten te breken. Toch zijn er ongunstige signalen, want de verkoop van de iPhone bleef onder de verwachtingen.

 

Procent minder iPhones verkocht

Het Amerikaanse technologiebedrijf haalde in het voorbije kwartaal een omzet van 88,3 miljard dollar (71 miljard euro), netto bleef daar nog 20,1 miljard dollar (16 miljard euro) winst van over. In beide gevallen wist Apple de verwachtingen van analisten te overtreffen en is er sprake van recordcijfers.

 

Apple verkocht in het voorbije kwartaal wel ‘slechts’ 77,3 miljoen iPhones, 1% minder dan een jaar eerder en bovendien onder de verwachtingen van 80,2 miljoen verkochte telefoons. De gemiddelde prijs lag wel hoger dan verwacht, wat doet vermoeden dat de nieuwe iPhone X goed verkocht en dat het vooral de goedkopere modellen zijn die onder de maat presteerden. “We zijn verheugd om het beste kwartaal in de geschiedenis van Apple te kunnen rapporteren”, zegt CEO Tim Cook dan ook. “De iPhone X overtrof onze verwachtingen en is ons bestverkopende product sinds de lancering in november.”

 

Voor het huidige kwartaal verwacht Apple een omzet tussen 60 en 62 miljard dollar (48 tot 50 miljard euro) en een brutomarge tussen 38 en 38,5%. Analisten mikten eerder op een omzet rond 66 miljard dollar (53 miljard euro) voor het lopende kwartaal. Apple zal dus waarschijnlijk opnieuw onder de (te hoge) verwachtingen blijven.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Wil Kimberly-Clark af van z’n Europese tak?

20/07/2018

De producent van Kleenex-zakdoekjes, Huggies-luiers en Scottex-toiletpapier kampt met tegenvallende verkoopcijfers en oplopende kosten. Financiële bronnen vermoeden dan ook dat Kimberly-Clark Europese business wil verkopen.

Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Leapp maakt doorstart in Nederland

20/07/2018

Leapp , een retailer van tweedehands Apple-toestellen, maakt in Nederland een doorstart onder leiding van het investeringsbedrijf van de oprichter. Begin juni ging de keten failliet, maar eind juli zou ze al opnieuw starten.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Blokker ziet Belgische omzet fors dalen en directie afslanken

17/07/2018

De problemen voor Blokker blijven aanhouden: het bestuur wordt verder ingekrompen (van acht naar vijf), net zoals de omzet in de Belgische winkels (-21%).