Ondanks tegenvallende verkoop recordwinst voor Apple

Ondanks tegenvallende verkoop recordwinst voor Apple

Apple heeft in het eerste kwartaal van zijn boekjaar, dat eindigde op 30 december 2017, zijn records qua omzet en winst weten te breken. Toch zijn er ongunstige signalen, want de verkoop van de iPhone bleef onder de verwachtingen.

 

Procent minder iPhones verkocht

Het Amerikaanse technologiebedrijf haalde in het voorbije kwartaal een omzet van 88,3 miljard dollar (71 miljard euro), netto bleef daar nog 20,1 miljard dollar (16 miljard euro) winst van over. In beide gevallen wist Apple de verwachtingen van analisten te overtreffen en is er sprake van recordcijfers.

 

Apple verkocht in het voorbije kwartaal wel ‘slechts’ 77,3 miljoen iPhones, 1% minder dan een jaar eerder en bovendien onder de verwachtingen van 80,2 miljoen verkochte telefoons. De gemiddelde prijs lag wel hoger dan verwacht, wat doet vermoeden dat de nieuwe iPhone X goed verkocht en dat het vooral de goedkopere modellen zijn die onder de maat presteerden. “We zijn verheugd om het beste kwartaal in de geschiedenis van Apple te kunnen rapporteren”, zegt CEO Tim Cook dan ook. “De iPhone X overtrof onze verwachtingen en is ons bestverkopende product sinds de lancering in november.”

 

Voor het huidige kwartaal verwacht Apple een omzet tussen 60 en 62 miljard dollar (48 tot 50 miljard euro) en een brutomarge tussen 38 en 38,5%. Analisten mikten eerder op een omzet rond 66 miljard dollar (53 miljard euro) voor het lopende kwartaal. Apple zal dus waarschijnlijk opnieuw onder de (te hoge) verwachtingen blijven.