Oprichter elektroketen Darty is overleden

Foto: NeydtStock / Shutterstock.com

Bernard Darty, de medeoprichter van de Franse elektronicaretailer Darty, is op 84-jarige leeftijd overleden. Hij stichtte de Darty-groep, waar ook Vanden Borre en BCC deel van uitmaken, in de jaren 1950 als familieonderneming.

 

Van familiezaak over Kingfisher tot Fnac Darty

Darty werd in 1957 opgericht door de broers Natan, Marcel en Bernard Darty in Montreuil (vlakbij Parijs). De winkel bood aanvankelijk radio- en televisietoestellen aan, en groeide snel dankzij thuislevering en een snelle reparatieservice. Acht jaar later openden de broers al een tweede winkel, snel gevolgd door de eerste ‘big box’-vestiging met een oppervlakte van 800 m². Bernard Darty was tot 1993 CEO van de snel groeiende onderneming, maar toen werd Darty overgenomen door de Britse groep Kingfisher.

 

Het kwam in 2003 echter weer tot een afsplitsing, waarbij alle elektronicaketens van de Kingfisher-groep zich groepeerden. Zo kwamen onder meer ook de Nederladse keten BCC en het Belgische Vanden Borre in handen van de groep. In 2016 werd de Darty-groep uiteindelijk overgenomen door Fnac, wat resulteerde in het fusiebedrijf Fnac Darty.

 

“Uw akte van vertrouwen”

Enrique Martinez, de CEO van Fnac Darty, roemt in een persverklaring “de carrière van een uitzonderlijke man, die samen met zijn broers Marcel en Natan een revolutie in de handel heeft teweeggebracht door hun innovatieve visie op service en hun obsessie met klanttevredenheid”. Vanaf 1973 was er immers de ‘akte van vertrouwen’, een slogan die Vanden Borre later ook mocht overnemen. Daarbij de keten garandeerde lage prijzen, een ruime keuze en kwalitatieve dienstverlening.

 

Bernard Darty is zijn bedrijf en zijn activiteiten altijd blijven moderniseren, aldus Martinez. Zo lanceerde de elektroformule in 1993 ook al een eerste website. Zijn bedrijf telt vandaag 26.000 medewerkers, waarvan 19.000 op de Franse thuismarkt. Daar wordt ook nog 72% van de groepsomzet geboekt en zijn 510 winkels te vinden. In het buitenland heeft het fusiebedrijf 218 winkels.