Pakketbezorger PostNL neemt oude elektrische apparaten mee

Pakketbezorger PostNL neemt oude elektrische apparaten mee

In een deel van Groningen kunnen inwoners hun oude kleine elektrische apparaten meegeven met een pakketbezorger van PostNL, wanneer die een pakketje aan de deur komt leveren. Het gaat hierbij over een proefproject van Weee Nederland, in samenwerking met PostNL en Thuiswinkel.org.

 

Klant het gemakkelijk maken

Het proefproject is dinsdag van start gegaan in een deel van Groningen en loopt tot eind 2017. Ook in Dordrecht, Amsterdam en Haarlem worden binnenkort gelijkaardige projecten opgezet. Met het initiatief, dat de naam Weeelectric heeft meegekregen, hopen de initiatiefnemers meer elektrische apparaten te recycleren, door het de klant zo eenvoudig mogelijk te maken.

 

“Wij beschikken over het meest fijnmazige distributienetwerk van Nederland. Voor het inzamelen hoeven geen extra kilometers gereden te worden en dus recyclen we op een effectieve manier. We staan dicht bij onze klanten en maken het hen zo makkelijk mogelijk”, zegt Gerrit Mastenbroek, directeur Pakketten PostNL.

 

De apparaten moeten niet ingepakt worden, maar moeten wel gemakkelijk, schoon en veilig mee te nemen zijn door de pakketbezorger.

 

Circulaire economie

“Door de sterke groei van de online retailmarkt worden er al regelmatig pakketten bezorgd bij de consumenten thuis. Door deze contactmomenten te gebruiken om afgedankte producten mee terug te geven, kunnen deze op een eenvoudige en goede manier worden gerecycled. Daarmee zetten wij als online retailsector een eerste stap richting een circulaire economie en nemen we onze verantwoordelijkheid”, legt Margreeth Pape, beleidsadviseur logistiek en duurzaamheid bij Thuiswinkel.org uit.

 

Bovendien worden de ingezamelde apparaten gesorteerd door mensen die moeilijk een baan vinden. Met de ervaring die ze daarbij opdoen, moeten ze later eenvoudiger op de normale arbeidsmarkt terecht kunnen.