Samsung ziet winst halveren door handelsoorlog

Samsung verwacht dat de winst met 56 procent daalt in het tweede kwartaal.
Foto: N.Z.Photography / Shutterstock.com

Samsung lijdt onder de Amerikaans-Chinese handelsoorlog: voor het derde kwartaal op rij voorspelt de smartphonebouwer een winstdaling. Wel valt de terugval wellicht beter mee dan eerst gevreesd.

 

Slachtoffer van politieke spanningen

Het tweede kwartaal ziet er niet rooskleurig uit voor Samsung, dat lijdt onder de ruzie tussen China en de Verenigde Staten. De Amerikaanse boycot van het Chinese Huawei is de Koreaanse elektronicaproducent een doorn in het oog, aangezien het smartphonemerk één van Samsungs grootste klanten is.

 

Ook troebelen tussen Japan en Zuid-Korea wegen op de kwartaalcijfers, die Samsung eind juli definitief bekend maakt. Zuid-Korea is immers nog niet klaar met het Japanse oorlogsverleden en hindert de import van Japanse materialen, die worden gebruikt in geheugenkaarten en smartphones. Bijgevolg stijgen ook de prijzen, wat dan weer de verkoopcijfers negatief beïnvloedt. 

 

Meevaller: Apple moet bijbetalen

Samsung verwacht dat de operationele winst in de periode tussen april en juni liefst 56% lager zal uitkomen, goed voor een geschat totaal van 6,5 biljoen won (zo'n 5 miljard euro). Ook de omzet zal naar verwachting met 4,2% zakken naar 56 biljoen won (circa 42 miljard euro). 

 

Toch ziet die prognose er beter uit dan wat analisten verwachtten: zij gingen tot nu toe uit van amper 6 biljoen won operationele winst. Die meevaller zou te vinden zijn in de afdeling die displays maakt voor onder meer Apple: omdat dat bedrijf een eerdere verkoopdoelstelling heeft gemist – en dus minder schermen heeft afgenomen dan beloofd – heeft het 800 miljard won (6 miljoen euro) moeten bijbetalen aan zijn toeleverancier. 

 

Samsungs land- en sectorgenoot LG heeft het eveneens moeilijk, bericht Reuters: dat bedrijf verwacht een winstdaling van 15,4% ten opzichte van een jaar eerder, goed voor een voorspelde kwartaalwinst van 652,2 miljard won (500 miljoen euro).