Smartphones stuwen resultaat Samsung op

Smartphones stuwen resultaat Samsung op

De sterke verkoop van de Galaxy S7-smartphone heeft de resultaten van Samsung een duw gegeven: de operationele winst van de Zuid-Koreaanse gigant zal in het tweede kwartaal 17,4% hoger uitkomen dan in dezelfde periode van 2015.

Beste resultaat in twee jaar

Tussen begin april en eind juni realiseerde Samsung volgens een eerste raming van het concern een operationele winst van 8,1 biljoen won (6,3 miljard euro). Dat is het beste resultaat sinds het eerste kwartaal van 2014, toen er een bonus van 8,5 biljoen won (omgerekend tegen de huidige koers 6,6 miljard euro) werd bijgeschreven.

 

Als de resultaten worden bevestigd, zijn ze ook beter dan verwacht. Dat is echter niet het geval voor de omzet, die volgens de eerste raming uitkwam op 50 biljoen won (38,8 miljard euro).

 

Vragen over duurzaamheid resultaten

Samsung profiteerde de voorbije maanden van de lancering van de Galaxy S7-smartphone. Het afgelopen kwartaal zouden er zo’n 15 miljoen stuks van verkocht zijn.

 

Analisten stellen zich echter de vraag hoe lang het Zuid-Koreaanse concern het huidige succes kan volhouden. De globale smartphonemarkt lijkt wat af te remmen, nu steeds meer consumenten de aankoop van een nieuw toestel uitstellen. Bovendien is er de toegenomen concurrentie: in het hogere segment met Apple (hoewel die de jongste maanden forse kritiek kreeg wegens te weinig innovatie) en aan de onderzijde van de markt met Chinese spelers als Huawei, Lenovo en Oppo.

 

Samsung maakt de definitieve resultaten over het tweede kwartaal eind deze maand bekend. De Koreaanse wetgeving verbiedt om met verwachtingsvorken (met een bovengrens en ondergrens) te werken, zoals in het Westen gebruikelijk is.