Tesla maakt model 3 goedkoper, maar sluit winkelnetwerk

Tesla maakt model 3 goedkoper, maar sluit winkelnetwerk

Tesla heeft donderdag een goedkopere versie van zijn Model 3 gepresenteerd. Het bedrijf gaat ook een groot deel van zijn winkels sluiten en zet vol in op online verkoop.

 

Belofte uit 2016

De nieuwe versie van Model 3, het goedkoopste model van de autobouwer, krijgt een prijskaartje van 35.000 dollar (30.000 euro) en zal enkel online besteld kunnen worden. Bij de onthulling van het model in 2016 had topman Elon Musk beloofd dat de wagen tegen die prijs zou verkocht worden. Uiteindelijk duurde het echter bijna drie jaar eer hij die belofte kon nakomen: tot donderdag kostte de goedkoopste versie van het model 42.900 dollar (38.000 euro). In februari had het merk ook al een prijsverlaging aangekondigd.

 

Tesla verwacht in het eerste kwartaal van dit jaar nog geen winst te maken. Om verder te snoeien in de kosten en rendabel te worden, zal het bedrijf zijn distributiemodel volledig omgooien. In de toekomst zal Tesla zijn wagens uitsluitend online verkopen. Wereldwijd zullen winkels gesloten worden: slechts een handvol shops van de 378 wordt behouden en omgebouwd tot showroom, Tesla-informatiepunt of servicecentrum.