Vanden Borre lanceert duurzaamheidsbarometer

Shutterstock.com

Om zijn klanten beter te informeren over de levensduur van apparaten introduceert elektroketen Vanden Borre een duurzaamheidsbarometer voor grote huishoudtoestellen.

 

Vergelijkingstool

De duurzaamheidsbarometer bestrijkt 16 producttypes en 22 merken. Het gaat uitsluitend om grote huishoudtoestellen zoals koelkasten, ovens, kookplaten, wasmachines, droogtrommels en vaatwassers.

 

De barometer stelt klanten in staat om merken per productcategorie te vergelijken, schrijft La Libre. Elk toestel krijgt een score op 200 punten, die wordt berekend aan de hand van de betrouwbaarheid van het product en in hoeverre het gerepareerd kan worden. De betrouwbaarheidsscore wordt berekend op basis van het aantal toestellen onder garantie, gerepareerd en omgeruild door de dienst na verkoop in 2020 in verhouding tot het totale aantal verkochte toestellen. De score voor repareerbaarheid is gebaseerd op de verhouding tussen reparaties en vervangingen en de beschikbaarheid van reserveonderdelen.

 

Grote verschillen

Hoe hoger de gemiddelde duurzaamheidsscore, hoe waarschijnlijker het is dat het apparaat lange tijd optimaal zal functioneren en - in geval van een defect - kan worden gerepareerd. Vanden Borre wil naar eigen zeggen een voorbeeld stellen op het vlak van duurzaamheid. "Vanden Borre werkt samen met de verschillende merken om de levensduur van producten te verlengen door ze betrouwbaarder en beter repareerbaar te maken", zegt Charles-Henri de Maleissye-Melun, CEO van Fnac Vanden Borre.

 

Uit de eerste gegevens van de duurzaamheidsbarometer blijkt dat niet alle merken voor dezelfde periode reserveonderdelen in voorraad hebben. Inbouwovens hebben de langste beschikbaarheid van reserveonderdelen, namelijk tien jaar. Dit zijn ook de elektrische toestellen die het vaakst hersteld worden, in plaats van ze te vervangen door een nieuw apparaat. Wel zijn er ook verschillen binnen productcategorieën: reguliere koelkasten blijken bijvoorbeeld veel betrouwbaarder dan zogenaamde Amerikaanse koelkasten.