Verzekeraar op één na grootste aandeelhouder Fnac-Darty

Verzekeraar op één na grootste aandeelhouder Fnac-Darty

Verzekeraar op één na grootste aandeelhouder Fnac-Darty

Investeringsfonds Knight Vinke heeft zijn participatie in Fnac-Darty, de fusiegroep die ook de Belgische elektroketen Vanden Borre en de Nederlandse retailer BCC in handen heeft, verkocht aan verzekeringsmakelaar SFAM.

 

Stoelendans onder de aandelenhouders

In de zomer van 2016 nam Fnac, toen nog onder leiding van huidig Carrefour-baas Alexandre Bompard, elektroretailer Darty over na een felle (en dure) strijd met Conforama. Sindsdien heeft de fusiegroep niet alleen een nieuw management gekregen, maar is ook de aandeelhoudersstructuur flink gewijzigd.

 

Het begon met Artemis, de investeringsholding van de familie Pinault (bekend van de luxegroep Kering met merken als Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga en Stella McCartney): die bezat 24% van de aandelen van Fnac-Darty, maar verkocht die participatie vorige zomer voor 452 miljoen euro aan het Duitse CEConomy (de groep boven Media Markt en Saturn die vorig jaar ontstond na de ‘demerger’ van het Duitse handelsconcern Metro Group).

 

Nu is bekendgemaakt dat Knight Vinke, het activistische investeringsfonds van Eric Knight ‑ die zelf jaren zetelde in de raad van bestuur van Darty en zich als een van de eersten achter de overname door Fnac zette ‑ zijn participatie heeft verkocht aan de Franse verzekeringsmakelaar SFAM. Die betaalde 335 miljoen euro voor het belang van 11% en wordt zo meteen de op één na grootste aandeelhouder van de fusiegroep. SFAM is een van de grootste specialisten in verzekeringsproducten en extra garantieformules voor smartphones, tablets en andere multimediatoestellen, wat uiteraard zakelijke opportuniteiten biedt.

 

Intussen zijn ook alle ogen gericht op de derde grote aandeelhouder, het Franse mediaconglomeraat Vivendi. Die groep van ondernemer Vincent Bolloré controleert een kleine 11% van Fnac-Darty. Bolloré was destijds in het kapitaal van Fnac gestapt om zijn vriend Bompard te helpen bij de overname van Darty, maar zou na diens overstap naar Carrefour “alle opties openhouden” voor deze "niet-strategische participatie", zoals dat heet. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Samsung maakt zich zorgen over eigen groei

06/07/2018

Technologiegigant Samsung is niet positief over de eigen resultaten. Het Zuid-Koreaanse bedrijf verwacht een niet al te geweldige groei in het tweede kwartaal van dit jaar: de verkoop van smartphones stelt teleur.

Wehkamp en BCC slaan handen in elkaar

05/07/2018

Onlineretailer Wehkamp en elektroketen BCC worden exclusieve alliantiepartners: vanaf oktober starten de formules een grote strategische samenwerking, die in fases steeds verder zal worden uitgebreid.

Fnac Darty wil speelgoedketen La Grande Récré overnemen

28/06/2018

De Franse entertainment- en elektroketen Fnac Darty wil de noodlijdende speelgoedketen La Grande Récré overnemen. Een streep door de rekening van Ludendo, de eigenaar van de speelgoedketen, want die wil zelf een doorstart realiseren.

Ceconomy verkoopt zijn Russische divisie

21/06/2018

Ceconomy, het moederbedrijf van MediaMarkt, werd nooit succesvol op de Russische markt. Het heeft nu een ruildeal bereikt met de lokale elektroketen M.video, waarin het ook een participatie neemt.

Coolblue haalt 311 miljoen euro Belgische omzet

15/06/2018

De Nederlandse elektronicaretailer Coolblue realiseerde vorig jaar in België een recordomzet van 311 miljoen euro. Het bedrijf maakt ook bekend nieuwe, lokale depots te openen voor de uitrol van witgoed in Wallonië. 

LVMH-topman Arnault pompt miljoenen in BackMarket

14/06/2018

BackMarket, een Franse start-up die zich positioneert als (super)marktplaats voor ‘refurbished’ ofte ‘opgelapte’ tweedehandse smartphones, tablets en laptops, heeft zopas 41 miljoen euro groeigeld opgehaald.