Verzekeraar op één na grootste aandeelhouder Fnac-Darty

Verzekeraar op één na grootste aandeelhouder Fnac-Darty

Verzekeraar op één na grootste aandeelhouder Fnac-Darty

Investeringsfonds Knight Vinke heeft zijn participatie in Fnac-Darty, de fusiegroep die ook de Belgische elektroketen Vanden Borre en de Nederlandse retailer BCC in handen heeft, verkocht aan verzekeringsmakelaar SFAM.

 

Stoelendans onder de aandelenhouders

In de zomer van 2016 nam Fnac, toen nog onder leiding van huidig Carrefour-baas Alexandre Bompard, elektroretailer Darty over na een felle (en dure) strijd met Conforama. Sindsdien heeft de fusiegroep niet alleen een nieuw management gekregen, maar is ook de aandeelhoudersstructuur flink gewijzigd.

 

Het begon met Artemis, de investeringsholding van de familie Pinault (bekend van de luxegroep Kering met merken als Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga en Stella McCartney): die bezat 24% van de aandelen van Fnac-Darty, maar verkocht die participatie vorige zomer voor 452 miljoen euro aan het Duitse CEConomy (de groep boven Media Markt en Saturn die vorig jaar ontstond na de ‘demerger’ van het Duitse handelsconcern Metro Group).

 

Nu is bekendgemaakt dat Knight Vinke, het activistische investeringsfonds van Eric Knight ‑ die zelf jaren zetelde in de raad van bestuur van Darty en zich als een van de eersten achter de overname door Fnac zette ‑ zijn participatie heeft verkocht aan de Franse verzekeringsmakelaar SFAM. Die betaalde 335 miljoen euro voor het belang van 11% en wordt zo meteen de op één na grootste aandeelhouder van de fusiegroep. SFAM is een van de grootste specialisten in verzekeringsproducten en extra garantieformules voor smartphones, tablets en andere multimediatoestellen, wat uiteraard zakelijke opportuniteiten biedt.

 

Intussen zijn ook alle ogen gericht op de derde grote aandeelhouder, het Franse mediaconglomeraat Vivendi. Die groep van ondernemer Vincent Bolloré controleert een kleine 11% van Fnac-Darty. Bolloré was destijds in het kapitaal van Fnac gestapt om zijn vriend Bompard te helpen bij de overname van Darty, maar zou na diens overstap naar Carrefour “alle opties openhouden” voor deze "niet-strategische participatie", zoals dat heet. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Zo vertelt Philips Hue een emotioneel merkverhaal op de winkelvloer

24/05/2018

De geconnecteerde Hue-lampen bezorgen de verlichtingsmarkt nieuwe impulsen. Maar hoe breng je de klantreis in kaart voor een volstrekt nieuwe productcategorie? Dat is de uitdaging voor de trademarketingafdeling van Philips Lighting.

Verovering van Europa loopt voor Xiaomi via Parijs

23/05/2018

De Chinese smartphonefabrikant opende zopas een fysieke winkel in Parijs. Die betekent het vervolg van een ambitieus Europees expansieplan, maar het merk droomt ook hardop van een lancering in de Verenigde Staten.

Fnac Darty en MediaMarkt Saturn sluiten inkoopalliantie

16/05/2018

De Franse elektronicaretailer Fnac Darty, de groep achter het Belgische Vanden Borre en het Nederlandse BCC, heeft een inkoopalliantie gesloten met concurrent MediaMarkt Saturn.

Amazon wil Walmart overtroeven in de Flipkart-deal

03/05/2018

De strijd om de Indische e-commercemarkt barst los: ook Amazon zou nu een gooi doen naar een meerderheidsaandeel in Flipkart. Daarmee hoopt het Walmart, dat al gesprekken was gestart met de Indische e-tailer, af te troeven.

"Amazon het goedkoopst, maar niet de beste service"

26/04/2018

Een onderzoek van De Standaard tussen honderd populaire elektrotoestellen wijst Amazon duidelijk aan als de goedkoopste. Klanten die een goede service willen, zijn echter beter af bij Coolblue en Media Markt.

Amazon brengt robots naar de huiskamer

24/04/2018

Amazon sleutelt in het geheim aan robots voor bij mensen thuis. Volgens persagentschap Bloomberg wil de technologiereus de robots nog dit jaar bij medewerkers in huis testen en de huisrobots mogelijk al in 2019 uitrollen.