Vete met oprichtersfamilie MediaMarkt opgelost?

Foto: Helmut Seisenberger / Shutterstock.com

Is het langlopend conflict tussen MediaMarkt, Saturn en de familie Kellerhals eindelijk van de baan? De medeoprichter zou zijn participatie inruilen voor een belang in moedergroep Ceconomy.

 

Gerommel sinds 1988

Er komt mogelijk een doorbraak in het aanslepende dispuut tussen (de nazaten van) Erich Kellerhals, de medeoprichter van elektronicaketen MediaMarkt, en het management van ‘zijn’ formule. De familie Kellerhals zou het kapitaal van MediaMarktSaturn verlaten en in plaats daarvan een participatie van 25% krijgen in moederholding Ceconomy. Bovenop zou de familie een cashvergoeding uitbetaald krijgen. 

 

Al sinds de overname van de keten in 1988, door wat later de Metro-groep zou worden, botste het geregeld tussen het nieuwe management en oprichters Kellerhals en Stiefel. Deze hadden, behalve aandelen, ook vetorechten en inspraak overgehouden aan de acquisitie en bleken allesbehalve zinnens om de teugels te vieren over hun geesteskind. 

 

Uitleggen hoe MediaMarktSaturn werkt

"Cordes is nu al de vijfde Metro-baas die we proberen uit te leggen hoe het MediaMarktSaturn-model werkt", liet Kellerhals in 2011 optekenen over zijn ruzie met de toenmalige CEO. "Maar bestuursvoorzitters komen en gaan, en we hebben ze tot nu toe allemaal overleefd." Het kwam toen zelfs tot een rechtszaak waarbij Cordes de vetorechten van de aandeelhouder afzwakte.

 

Toch bleef Kellerhals met zijn belang van 22% in het bedrijf onverminderd druk uitoefenen. Hij zou er later nog mee hebben gedreigd de keten terug te kopen en zou ook aan de basis hebben gelegen van de splitsing tussen de elektronicatak (Ceconomy) en de foodactiviteiten van het bedrijf (Metro).

 

Sinds zijn overlijden in 2017 zouden de erfgenamen, op aansporen van Kellerhals zelf, echter naar een oplossing zoeken. Vandaag bevestigt CEO Jörn Werner constructieve gesprekken te voeren met de familie. Hoewel de inhoud van de onderhandelingen niet wordt bekendgemaakt, verneemt Reuters dat er sprake is van een aandelenruil. In totaal zou de deal een miljard euro waard zijn.