Vooral smartphones “te rap kapot”

Vooral smartphones “te rap kapot”

Vooral smartphones “te rap kapot”

In nauwelijks twee maanden tijd heeft Terapkapot.be, een initiatief van Test-Aankoop, 4.200 meldingen ontvangen van elektronica die niet de levensduur haalde die de consument ervan verwachtte. Smartphones zijn daarbij de absolute nummer 1.

Smartphones, wasmachines en printers

Van de 4.200 meldingen die Test-Aankoop binnenkreeg op het meldpunt ‘terapkapot.be’ gingen er maar liefst 641 over mobiele telefoons. Vaak gehoorde klachten zijn defecte aanraakschermen, toestellen die voortdurend uitvallen en problemen bij het installeren van updates voor het besturingssysteem. De meeste meldingen gaan echter over de batterij, die te snel leeg is of er al tijdens de waarborgperiode de brui aan geeft.

 

Op twee staan wasmachines, ‘goed’ voor 337 meldingen. Daar blijken vooral de printplaten en de kogellagers het te laten afweten. Nochtans is het gros van die toestellen gemiddeld maar drie à vier jaar oud, terwijl een redelijke levensduur voor een dergelijk toestel rond de tien jaar zou moeten liggen, zo vindt Test-Aankoop. De bronzen medaille gaat naar de printers met 287 gehoorde klachten, die meestal gaan over de printerkoppen en de inktpatronen.

 

“Eerste overwinning”

“Het meldpunt heeft op twee maanden tijd een zeer waardevolle bron van gegevens over talloze merken en modellen opgeleverd”, zegt Ivo Mechels, directeur van Test-Aankoop. Tegelijk lag het meldpunt ook al aan de basis van “een eerste overwinning van de consumentenorganisatie in de strijd voor duurzame(re) toestellen”.

 

Test-Aankoop kreeg namelijk verschillende meldingen over een fabricagefout van een wasmachine van Samsung (WF 1124 ZAC). De consumentenorganisatie nam contact op met de fabrikant, die zich intussen geëngageerd heeft om de eigenaars van deze machine te compenseren waar mogelijk. Test-Aankoop belooft het verloop van de compensatieprocedure nauw te zullen opvolgen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Zo vertelt Philips Hue een emotioneel merkverhaal op de winkelvloer

24/05/2018

De geconnecteerde Hue-lampen bezorgen de verlichtingsmarkt nieuwe impulsen. Maar hoe breng je de klantreis in kaart voor een volstrekt nieuwe productcategorie? Dat is de uitdaging voor de trademarketingafdeling van Philips Lighting.

Verovering van Europa loopt voor Xiaomi via Parijs

23/05/2018

De Chinese smartphonefabrikant opende zopas een fysieke winkel in Parijs. Die betekent het vervolg van een ambitieus Europees expansieplan, maar het merk droomt ook hardop van een lancering in de Verenigde Staten.

Fnac Darty en MediaMarkt Saturn sluiten inkoopalliantie

16/05/2018

De Franse elektronicaretailer Fnac Darty, de groep achter het Belgische Vanden Borre en het Nederlandse BCC, heeft een inkoopalliantie gesloten met concurrent MediaMarkt Saturn.

Amazon wil Walmart overtroeven in de Flipkart-deal

03/05/2018

De strijd om de Indische e-commercemarkt barst los: ook Amazon zou nu een gooi doen naar een meerderheidsaandeel in Flipkart. Daarmee hoopt het Walmart, dat al gesprekken was gestart met de Indische e-tailer, af te troeven.

"Amazon het goedkoopst, maar niet de beste service"

26/04/2018

Een onderzoek van De Standaard tussen honderd populaire elektrotoestellen wijst Amazon duidelijk aan als de goedkoopste. Klanten die een goede service willen, zijn echter beter af bij Coolblue en Media Markt.

Amazon brengt robots naar de huiskamer

24/04/2018

Amazon sleutelt in het geheim aan robots voor bij mensen thuis. Volgens persagentschap Bloomberg wil de technologiereus de robots nog dit jaar bij medewerkers in huis testen en de huisrobots mogelijk al in 2019 uitrollen.