Vooral smartphones “te rap kapot”

Vooral smartphones “te rap kapot”

Vooral smartphones “te rap kapot”

In nauwelijks twee maanden tijd heeft Terapkapot.be, een initiatief van Test-Aankoop, 4.200 meldingen ontvangen van elektronica die niet de levensduur haalde die de consument ervan verwachtte. Smartphones zijn daarbij de absolute nummer 1.

Smartphones, wasmachines en printers

Van de 4.200 meldingen die Test-Aankoop binnenkreeg op het meldpunt ‘terapkapot.be’ gingen er maar liefst 641 over mobiele telefoons. Vaak gehoorde klachten zijn defecte aanraakschermen, toestellen die voortdurend uitvallen en problemen bij het installeren van updates voor het besturingssysteem. De meeste meldingen gaan echter over de batterij, die te snel leeg is of er al tijdens de waarborgperiode de brui aan geeft.

 

Op twee staan wasmachines, ‘goed’ voor 337 meldingen. Daar blijken vooral de printplaten en de kogellagers het te laten afweten. Nochtans is het gros van die toestellen gemiddeld maar drie à vier jaar oud, terwijl een redelijke levensduur voor een dergelijk toestel rond de tien jaar zou moeten liggen, zo vindt Test-Aankoop. De bronzen medaille gaat naar de printers met 287 gehoorde klachten, die meestal gaan over de printerkoppen en de inktpatronen.

 

“Eerste overwinning”

“Het meldpunt heeft op twee maanden tijd een zeer waardevolle bron van gegevens over talloze merken en modellen opgeleverd”, zegt Ivo Mechels, directeur van Test-Aankoop. Tegelijk lag het meldpunt ook al aan de basis van “een eerste overwinning van de consumentenorganisatie in de strijd voor duurzame(re) toestellen”.

 

Test-Aankoop kreeg namelijk verschillende meldingen over een fabricagefout van een wasmachine van Samsung (WF 1124 ZAC). De consumentenorganisatie nam contact op met de fabrikant, die zich intussen geëngageerd heeft om de eigenaars van deze machine te compenseren waar mogelijk. Test-Aankoop belooft het verloop van de compensatieprocedure nauw te zullen opvolgen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Samsung maakt zich zorgen over eigen groei

06/07/2018

Technologiegigant Samsung is niet positief over de eigen resultaten. Het Zuid-Koreaanse bedrijf verwacht een niet al te geweldige groei in het tweede kwartaal van dit jaar: de verkoop van smartphones stelt teleur.

Albert Heijn Hoofddorp laat Coca-Cola aan huis leveren

29/06/2018

Coca-Cola experimenteert in de Albert Heijn van Hoofddorp met een bezorgscherm: klanten kunnen in de supermarkt grote verpakkingen frisdrank bestellen en gratis thuis laten leveren.

Ceconomy verkoopt zijn Russische divisie

21/06/2018

Ceconomy, het moederbedrijf van MediaMarkt, werd nooit succesvol op de Russische markt. Het heeft nu een ruildeal bereikt met de lokale elektroketen M.video, waarin het ook een participatie neemt.

Coolblue haalt 311 miljoen euro Belgische omzet

15/06/2018

De Nederlandse elektronicaretailer Coolblue realiseerde vorig jaar in België een recordomzet van 311 miljoen euro. Het bedrijf maakt ook bekend nieuwe, lokale depots te openen voor de uitrol van witgoed in Wallonië. 

LVMH-topman Arnault pompt miljoenen in BackMarket

14/06/2018

BackMarket, een Franse start-up die zich positioneert als (super)marktplaats voor ‘refurbished’ ofte ‘opgelapte’ tweedehandse smartphones, tablets en laptops, heeft zopas 41 miljoen euro groeigeld opgehaald.

Coolblue sluit honderden webshops

11/06/2018

Webshopgroep Coolblue gaat een eind maken aan zijn honderden afzonderlijke webshops (denk aan smartphonestore.nl of pdashop.be). In de plaats daarvan wordt alles gecentraliseerd op de Coolblue-pagina, waardoor een uitbreiding naar andere talen en landen veel sneller zou kunnen gebeuren.