Adidas zet volop in op online verkoop

Adidas zet volop in op online verkoop

Adidas zet volop in op online verkoop
Shutterstock

Adidas wil meer gaan inzetten op de online verkoop van zijn producten en sluit daarom een groot aantal winkels wereldwijd. De Adidas Originals Store in Antwerpen - de enige vestiging van het sportkledingmerk in ons land - blijft wellicht behouden.

Focus op online verkoop

Het voorbije jaar noteerde Adidas nog een stijging van zijn online omzet met 57% tot 1,6 miljard euro, maar voor de sportmodegigant is dat slechts het begin: binnen twee jaar hoopt ceo Kasper Rorsted, die in 2016 de overstap maakte van Henkel, de verkoop via e-commerce meer dan te verdubbelen tot 4 miljard euro. Adidas zal daarom flink wat bakstenen winkels sluiten en volop inzetten op de uitbouw van de Adidas-website, “onze belangrijkste winkel wereldwijd”, aldus Rorsted. 

 

Een groot deel van het investeringsbudget voor 2018 (zo’n 900 miljoen euro in totaal) legt Adidas opzij voor zijn digitale activiteiten, waarbij de focus vooral zal liggen op de bouw van leveringsmagazijnen voor online gemaakte bestellingen. Daarnaast wil het Adidas-concern 200 personeelsleden met kennis van digitale verkoop aanwerven en introduceert het binnenkort ook in Frankrijk en Spanje een app om klanten een zo persoonlijk mogelijke koopervaring te bieden. 

 

Retail apocalyps

Met zijn radicale keuze voor e-commerce volgt Adidas een trend die zich vandaag al wereldwijd laat voelen en de naam ‘retail apocalyps’ meekrijgt: steeds meer merken ruilen hun fysieke vestigingen in voor een sterke webwinkel met slechts enkele flagship stores waar klanten “het merk volop kunnen ervaren,” volgens Rorsted. Ook sportmerk Footlocker kondigde al aan dit jaar nog 110 winkels te sluiten.

 

Het is nog niet duidelijk hoeveel Adidas-winkels de deuren zullen sluiten, maar Rorsted benadrukt wel dat de winkels die open blijven een sterker profiel zullen krijgen. Wereldwijd heeft het merk 2.500 eigen winkels en zo’n 13.000 franchisewinkels. In België heeft Adidas slechts één Originals Store; het is dan ook onwaarschijnlijk dat die winkel de komende jaren de deuren zal sluiten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Adidas wil band met kleine winkelier versterken

15/07/2018

De Duitse sportmodereus Adidas wil de banden met de detailhandel aanhalen na protesten van winkeliers dat de Duitse gigant te agressief is in het promoten van zijn webshop. Daarbij zouden internationale fysieke ketens ook een (te?) grote rol krijgen.

"Meerdere kandidaat-overnemers" voor Men at work

12/07/2018

Zowel voor de Nederlandse als voor de Belgische winkels van de failliete kledingketen Men at work zijn er verschillende overnamekandidaten. In België moet er morgen al een akkoord zijn, zegt de curator.

Verkoop Burberry stijgt dankzij nieuwe strategie

11/07/2018

De nieuwe strategie van het Britse modemerk Burberry begint te renderen: het bedrijf zag het afgelopen kwartaal de omzet in de eigen filialen met 3% stijgen. In totaal boekte Burberry een omzet van 479 miljoen pond (520 miljoen euro).