“Belgische broodcultuur is duurzaam aan het omslaan naar gezondere alternatieven”

Oats Day Long

Wat bezielt een mens om een bar uit de grond te stampen die volledig rond havermout is opgebouwd? Het was een vraag die broer en zus Ewout en Ans Vanmassenhove zich drie jaar geleden amper stelden, toen ze Oats Day Long oprichtten. “We zagen de niche voor een ontbijtconcept dat vroeg open was en een gezond alternatief bood voor de klassieke croissant.”

 

Meer dan havermout alleen

Zeg vandaag niet meer “havermoutbar” tegen Oats Day Long: “We zijn vandaag meer dan havermout alleen”, zegt Ewout Vanmassenhove. “We zijn een ontbijtconcept met focus op haver en alle gezondheidsvoordelen ervan. We merkten gewoon dat er een gat in de markt zat voor een ontbijtconcept dat vroeg genoeg opende en een gezond aanbod had.”

 

De Vanmassenhoves keken echter verder dan hun eigen noden, die niet noodzakelijk betekenen dat er echt een markt is voor een dergelijk concept in ons land. “We zijn uiteraard verder gaan kijken. We zagen vooral dat gelijkaardige concepten in Duitsland en Kopenhagen veel succes boekten.”

 

Op zoek naar expansie

Drie jaar na de start is de conclusie dat ook de Belg het concept van Oats Day Long lust. “De voorbije drie jaar zijn we dusdanig gegroeid dat we op zoek zijn naar expansie”, zegt Ewout Vanmassenhove. “Covid heeft de algemene bewustwording rond gezondheid aangezwengeld. Bovendien zaten we met ons afhaal- en levermodel precies daar waar de markt naar op zoek was tijdens de lockdowns.”

 

Binnenkort krijgt de Gentse vestiging er een Antwerps zusje bij. “Naast de algemene markttrend merken we ook dat er na corona heel wat vastgoed op de markt is gekomen dat zich goed leent voor ons concept op locaties met veel passage, zoals de nieuwe vestiging in Hopland in Antwerpen.” En daar stopt het niet, al willen de Vanmassenhoves zich niet overhaasten: “Er is nog ruimte voor een tweede vestiging in Gent, en we kijken ook naar andere steden zoals Brussel en Leuven. Maar we gaan onszelf niet voorbij hollen.”

 

"Geen hype"

Dezelfde behoedzaamheid etaleren ze ook op retailvlak. “Retail wordt almaar belangrijker binnen onze vestigingen, met een mooie winkel waar klanten meteen producten mee naar huis kunnen nemen die ze net hebben geproefd.” Daar stopt het voorlopig wel: “Onze producten in andere winkels leggen, is nog niet aan de orde.”

 

Vanmassenhove maakt zich geen zorgen dat zijn op haver gebaseerde ontbijtconcept binnenkort niet meer aantrekkelijk is. "Het is geen hype", maakt hij zich sterk. "België heeft een sterke broodcultuur op ontbijtvlak, maar we zijn ervan overtuigd dat die zoektocht naar gezondere alternatieven echt duurzaam van aard is."

 

De samenwerking tussen broer en zus in het zakelijke leven loopt overigens prima, dankjewel: “Wij hebben eigenlijk nooit getwijfeld aan de combinatie familie en zaken”, zegt Ewout Vanmassenhove. “We delen dezelfde passie voor een goed concept en een gezonde levensstijl. Het was eigenlijk evident om dit samen te doen. Het voordeel aan ondernemen met je zus is dat je perfect weet wat je aan elkaar hebt.”

 

Tijdens de RetailDetail Day op donderdag 16 september komen broer en zus Vanmassenhove meer duiding geven over hoe ze hun concept toekomstbestendig hebben gemaakt. Het marketingcongres voor de retailbranche verwelkomt onder andere ook sprekers van Colruyt Group, Zeeman, Mars Food, C&A, Foodmaker en Dobbi. Een niet te missen programma!

 

Het wordt een hybride event: er zijn 200 tickets beschikbaar voor deelnemers die het congres coronaveilig ter plaatse willen beleven. Anderen kunnen vanop afstand de livestream volgen. Meer info en tickets vind je via deze link.