“Echte prijs van vlees” is tot 50% hoger dan supermarktprijs | RetailDetail

“Echte prijs van vlees” is tot 50% hoger dan supermarktprijs

“Echte prijs van vlees” is tot 50% hoger dan supermarktprijs
Foto: Shutterstock

De maatschappelijke kost van vlees is tot 50% hoger dan de prijs die consumenten er nu voor betalen, blijkt uit een studie. Of toch als je ook de schade aan het milieu, het klimaat, diergezondheid en de biodiversiteit mee in rekening zou nemen.

 

Varkensvlees kost eigenlijk 53% meer

De echte prijs van vlees is veel hoger dan de consumentenprijs in de supermarkten vandaag, meent milieuadviesbureau CE Delft. Bij de productie van vlees wordt schade berokkend aan het milieu, het klimaat, diergezondheid en de biodiversiteit: van dat alles worden de kosten op dit moment echter niet doorgerekend in de verkoopprijs. 

 

Ook de kosten die de overheid nog eens aan subsidies voor de sector en voor de bestrijding van ziektes heeft, horen volgens het adviesbureau mee in het kostenplaatje opgenomen te worden. Na een herberekening met al die factoren in acht genomen, wordt varkensvlees liefst 53% duurder, kippenvlees 26% en rundvlees gemiddeld 40%. Vooral de luchtkwaliteit, of toch in onderzoeksgebied Nederland, lijdt onder de gevolgen van de vleesproductie, beweert het rapport “De Echte Prijs van Vlees”: de dierlijke mest vervuilt water en lucht met fosfaat en ammoniak. De totale jaarlijkse schade door vleesconsumptie raamt het adviesbureau op 4,5 miljard euro.

 

Milieuprijzen voor 2500 stoffen, ook mest

Die kostenraming kon het maken doordat CE Delft vorig jaar voor het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Milieu een Handboek Milieuprijzen heeft opgesteld. Voor meer dan 2500 stoffen zijn daarin de milieuprijzen – de schade van emissies aan de menselijke gezondheid, ecosystemen en gebouwen of materialen uitgedrukt in euro per kilo emissie – bepaald. 

 

In het geval van de vleesconsumptie wijst het bureau er echter op dat het nog niet alle factoren kon meetellen: schadelijke effecten zoals antibioticaresistentie, verdroging, dierenwelzijn en op de gezondheid van mensen zijn niet meegerekend. De eigenlijke kostprijs van vlees kan dus nog hoger liggen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Nestlé is de vier vingers van KitKat kwijt

23/04/2018

De vier ‘vingers’ van de chocoladereep KitKat zijn niet typisch genoeg om Nestlé het alleenrecht ervoor toe te kennen. Het Europees Gerechtshof beslecht zo een lange juridische strijd tussen KitKat en Leo.

Picnic bouwt distributiecentrum vlakbij België

23/04/2018

Vorige week nog maakte Picnic bekend zijn service uit te breiden naar twee nieuwe Noord-Brabantse steden; vandaag kondigt de online supermarkt de bouw van een distributiecentrum in Eindhoven aan. Het magazijn moet in mei al operationeel zijn.

Colruyt zet volop in op ‘vleesloos vlees’

20/04/2018

Vleesvervangers zijn hot, en dat heeft ook Colruyt begrepen. De Belgische retailer gaat samen met het Ierse voedingsbedrijf Kerry plantaardige vleesvervangers maken, een jaar nadat het al 'soja-kippenvleesproducent' Ojah overnam.

EU stemt wet voor betere biolabels

20/04/2018

Het Europees Parlement heeft een wet aangenomen om de biosector strenger, maar eerlijker en duidelijker te reglementeren. Met onder meer een biolabel en importregels wil Europa vooral bioproductie van eigen bodem een duwtje in de rug geven.

Heineken en Bavaria zoeken geluk buiten Europa

19/04/2018

Hoewel de Europese biermarkt het lastig blijft hebben, tekenen brouwerijgroepen Heineken en Bavaria groeiende omzetcijfers op. Bavaria haalde vorig jaar een recordomzet, bij Heineken steeg het volume in het voorbije kwartaal met 4,3%.

Danone boekt sterkste vergelijkbare omzetgroei in 5 jaar

19/04/2018

De Franse voedingsreus Danone heeft er een beresterk eerste kwartaal op zitten. De omzet groeide op vergelijkbare basis met 4,9%, meteen de sterkste prestatie van de voorbije vijf jaar.