“Voedingssector vindt communiceren over duurzaamheid en herkomst niet zo belangrijk” | RetailDetail

“Voedingssector vindt communiceren over duurzaamheid en herkomst niet zo belangrijk”

“Voedingssector vindt communiceren over duurzaamheid en herkomst niet zo belangrijk”

Voedingsproducenten erkennen dat duidelijke productinformatie een belangrijk criterium is voor de consumenten. Toch communiceren ze zelf weinig over de ecologische voetafdruk en de herkomst van hun voedingsproducten… als ze die al kennen.

Duurzaamheid (nog) geen prioriteit…

Moderne consumenten willen meer informatie over wat ze eten en wat er zoal op hun bord komt: wat is de herkomst van de voeding in de rekken, hoe duurzaam is het productieproces, hoe authentiek zijn merken nu écht? Om na te gaan hoe de voedingssector omgaat met die groeiende vraag naar duurzaamheid en transparantie, voerde marktonderzoeksbureau Conclusr Research een onderzoek bij 156 Belgische en Nederlandse voedingsbedrijven uit.

 

Potentiële afnemers van voedingsbedrijven ‑ de groothandel en detailhandel ‑ kijken in de eerste plaats naar prijs (66%), kwaliteit (40%) en levertijd (35%). De herkomst van producten en certificaten van de leverancier vervolledigen de top-5. Informatie over duurzaamheid (10%) en productspecificatie (9%) zijn niet de eerste zorgen van de zakelijke afnemers. Met slechts een handvol procenten zijn andere criteria als beschikbaarheid, betrouwbaarheid en voedselveiligheid dat evenmin.

 

Geen wonder dus dat hooguit 32% van de deelnemende voedingsbedrijven duurzaamheid in productie en logistiek als een zeer belangrijke voorwaarde ziet voor goede bedrijfsvoering. Daarmee komt duurzaamheid zelfs maar op de zevende plaats: dé topprioriteit voor voedingsbedrijven is transparantie over de productiekosten.

 

…ondanks groeiende bezorgdheid bij de consument

Nochtans is er een groeiende bezorgdheid bij de eindconsument over duurzaamheid: “Prijs, kwaliteit en beschikbaarheid van producten blijven belangrijk voor consumenten, maar ze gaan ook steeds bewuster om met duurzaamheid, ingrediënten en herkomst van producten”, zegt Arno Visser, divisiedirecteur bij Cegeka (de ICT-leverancier die de opdracht voor het onderzoek gaf).

 

Paradoxaal genoeg zijn de bevraagde voedingsbedrijven zich daar wel degelijk van bewust: twee derden vermoedt dat klanten in de nabije toekomst de origine van producten zullen willen traceren, iets meer dan 60% denkt dat klanten zullen willen weten of de ingrediënten op duurzame en faire manier worden geproduceerd en zo’n 80% van de bevraagde voedingsbedrijven acht het zelfs realistisch dat consumenten weldra producten met hun smartphone zullen scannen om de herkomst van producten te achterhalen.

 

Dat wil nog niet zeggen dat de sector er ook al klaar voor is: zo moet 16% van de bedrijven toegeven dat ze geen informatie hebben over de herkomst van hun producten, geeft bijna een op de vijf aan totaal geen inzicht te hebben in de ecologische voetafdruk van hun productieproces en weet amper 12% of zijn leveranciers al dan niet gecertificeerd zijn.

 

“Voedingsbedrijven zullen het verschil maken als ze daar transparant over communiceren met de - steeds meer digitale - consument”, besluit Visser. “Organisaties die werk maken van die digitale transformatie ontsnappen dan ook aan prijsconcurrentie, want ze creëren extra waarde voor hun zakelijke klanten, partners en consumenten.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.

Analyse: Zes redenen waarom grote merken onder druk staan

17/05/2018

Wereldmerken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine, lokale spelers. Volgens sommige waarnemers zijn de gouden jaren van de merken zelfs voorbij. Misschien voorbarig, maar enkele trends tekenen zich toch af.