300 winkels bedreigd door fusie Sainsbury’s en Asda

Foto: John David Photography / Shutterstock.com

De Britse concurrentiewaakhond onderzoekt de geplande fusie tussen supermarktketens Sainsbury’s en Asda en zou kunnen bevelen dat tot 300 winkels mogelijk de deuren zouden moeten sluiten, omdat de marktconcentratie te hoog zou worden.

 

300 bedieningszones in gevaar

De Britse concurrentiewaakhond CMA heeft bekend gemaakt de aangekondigde deal tussen Britse supermarktketens Sainsbury’s en Asda te gaan onderzoeken. Eerst verzamelt de CMA alle nodige informatie, nog dit jaar moet het onderzoek van start gaan. De waakhond wil controleren of de fusie de keuzevrijheid van consumenten niet in het gedrang brengt. Gecombineerd zou het nieuwe fusiebedrijf goed zijn voor een omzet van 51 miljard pond (zo’n 55 miljard euro) en 2.800 winkels onder de vlaggen Sainsbury’s, Asda, Habitat, Argos en George. De tot nu toe onbetwiste marktleider Tesco zou ook van de troon worden gestoten.

 

Een simulatie van The Times, die vergelijkbaar is met de werkwijze van de CMA, wijst echter uit dat er meer winkels met sluiting bedreigd zijn dan initieel werd verwacht. In liefst 300 bedieningszones zou het marktaandeel van de huwende supermarktgroepen te groot worden om door de beugel te kunnen. Onder andere in de stad Carlisle zijn de vestigingen bedreigd, volgens die berekeningen, al ontkennen Sainsbury’s en Asda beide dat er daar sprake is van sluitingen.

 

Waar Sainsbury’s en Asda winkels dan toch vestigingen zullen afstoten, verwachten specialisten meestal snelle overnames door andere supermarktrivalen. In de helft van de gebieden zijn Tesco en Morrisons (de andere twee in de Britse ‘Big 4’) de meest waarschijnlijke overnamekandidaten, de andere helft is wellicht iets voor Aldi en Lidl.