4,8 miljoen huishoudens kopen fairtrade producten | RetailDetail

4,8 miljoen huishoudens kopen fairtrade producten

4,8 miljoen huishoudens kopen fairtrade producten

Zo'n 4,8 miljoen Nederlandse huishoudens kochten vorig jaar fairtrade levensmiddelen. Dit is bijna twee op drie, en zowat 500.000 huishoudens meer dan een jaar eerder. Vooral fairtrade koffie en chocolade vallen meer in de smaak.

Koffie en chocolade groeien

De groei in fairtrade komt vooral door een stijgend aantal kopers in de segmenten koffie (+21% t.o.v. 2013) en chocolade (+7% t.o.v. 2013). Een relatief klein maar sterk opkomend segment is 'culinary', met Oosterse producten als kokosmelk en curry-kruidenpasta's. Het aantal huishoudens dat fairtrade 'culinary' producten koopt, steeg sinds 2011 met 71%.

 

De groei in 2014 komt ook doordat mensen onder de vijftig meer fairtrade kopen. Het aantal 65-plussers dat fairtrade producten koopt is al jaren stabiel, terwijl deze groep landelijk juist groeit. Dit alles berekende GfK uit een rondvraag over aankoopgedrag onder 6000 huishoudens, uitgevoerd in opdracht van Stichting Max Havelaar, Fair Trade Original en de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels.

 

PLUS grootste stijger

Nagenoeg alle supermarkten in Nederland verkopen vandaag fairtradeproducten, maar vooral bij supermarktketen PLUS worden relatief veel fairtradeproducten gekocht. Het marktaandeel van PLUS binnen de fairtrade-omzet nam vorig jaar toe met 2,1% ten opzichte van 2013.

 

Op 2 mei start overigens de Fairtrade Week: acties rondom fairtradeproducten van supermarkten, fairtrade gecertificeerde merken, de Wereldwinkel en Fairtrade-gemeenten zouden volgens GfK immers een positieve invloed hebben op het koopgedrag van consumenten. Zo was er vorig jaar in de weken rond de Fairtrade Week (toen op week 44) een stijging zichtbaar in het aantal kopende huishoudens.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.